search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:28
MENU CLOSE

Καρδιακή ανεπάρκεια: Προσοχή στα πρώτα «αθώα» συμπτώματα!

04.04.2018 09:37
Έμφραγμα: Το «κρυφό» σύμπτωμα που προειδοποιεί... - Media

 

Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική παύση των λειτουργιών της καρδιάς.

Στην πραγματικότητα σημαίνει πως η καρδιά δεν λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος σε αίμα.

Τι συμβαίνει στο σώμα

Όταν ο οργανισμός μας «αντιλαμβάνεται» ότι η παροχή αίματος δεν είναι επαρκής, προσπαθεί να αντιδράσει και να διορθώσει την κατάσταση. Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες ώστε η καρδιά να αναγκαστεί να χτυπά πιο γρήγορα και πιο έντονα. Ταυτόχρονα, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται (στενεύουν) στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Για να διατηρηθεί η ροή αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, εκτρέπεται το αίμα από άλλους, λιγότερο σημαντικούς, ιστούς, όπως αυτοί των άκρων. Τέλος, το σώμα κατακρατά νάτριο και υγρά ώστε να ενισχύσει τον όγκο του αίματος.

Βραχυπρόθεσμα, τέτοιου είδους «κόλπα» που μηχανεύεται το σώμα επιτυγχάνουν την επιθυμητή διατήρηση της ομαλής καρδιαγγειακής λειτουργίας και η καρδιά καταφέρνει να διοχετεύσει σχεδόν τη φυσιολογική ποσότητα αίματος στους ιστούς. Σε βάθος χρόνου, όμως, τα αντισταθμιστικά μέτρα παύουν να έχουν αποτέλεσμα και η καρδιά αποδυναμώνεται περισσότερο.

Συμπτώματα

Η καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργεί δύο βασικά προβλήματα στο σώμα:

  • Οι ιστοί και τα όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο
  • Συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες και τους ιστούς

Καθεμιά από αυτές τις δύο επιπλοκές οδηγεί με τη σειρά της σε διαφορετικές ενοχλήσεις:

  • Η ελλιπής οξυγόνωση προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης και πνευματική σύγχυση
  • Η συσσώρευση υγρού προκαλεί αύξηση του βάρους και πρήξιμο στους αστραγάλους και το κατώτερο τμήμα του ποδιού

Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας συχνά αποδίδονται σε άλλες, λιγότερο σοβαρές, αιτίες όπως η κακή φυσική κατάσταση, τα παραπανίσια κιλά ή η γήρανση. Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι τα συμπτώματα παρουσιάζουν ανά περιόδους εξάρσεις και υφέσεις.

Η καρδιακή ανεπάρκεια σε αρχικό στάδιο επηρεάζει συνήθως μόνο τη μία πλευρά της καρδιάς. Η πλευρά της καρδιάς που αποδυναμώνεται πρώτη καθορίζει ποια συμπτώματα υπερισχύουν:

  • Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως την αριστερή πλευρά της καρδιάς, συσσωρεύεται αίμα στους πνεύμονες, προκαλώντας δύσπνοια και βήχα
  • Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, το αίμα παλινδρομεί προς τις φλέβες και συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας πρήξιμο στα κάτω άκρα.

Τα στατιστικά της καρδιακής ανεπάρκειας

Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν κατά προσέγγιση 5,8 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ. Τα άτομα άνω των 40 ετών έχουν περίπου 20% πιθανότητες να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο παρελθόν, το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μόλις 5 χρόνια, όμως πλέον, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τις εξελίξεις στη θεραπεία, οι ασθενείς απολαμβάνουν πολύ περισσότερα και ποιοτικά χρόνια ζωής.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω πρώιμα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως σε όλες τις παθήσεις, έτσι και στην καρδιακή ανεπάρκεια η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πηγή: onmed

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:28