search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:48
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ ανοίγει το ιστορικό αρχείο του

06.04.2018 03:00
arx.jpg

 

Τα «πέτρινα» χρόνια της παρανομίας και της χούντας, οι εξορίες στη Μακρόνησο, οι φυλακές στον Άη Στράτη, η πτώση της ΕΣΣΔ είναι ορισμένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, το κόμμα άνοιξε το ιστορικό του αρχείο και παρουσιάζει – πρώτη φορά – αντικείμενα που είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες της εργατικής τάξης και της Ελλάδας.

Στο «Σπίτι του Λαού» εκτίθενται έντυπα από τη δεκαετία του 1920 και του 1930, το φύλλο του «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Ψηλά τη σημαία σύντροφοι», όταν κατέβηκε από το Κρεμλίνο (στις 21.12.1991) η σημαία με το σφυροδρέπα-νο, αλλά και η πρώτη αφίσα που τυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων εκτίθενται χειρόγραφα φυλακισμένων στελεχών, τρυφερές επιστολές προς τα παιδιά τους, ευχές με «χρόνια πολλά» «σφραγισμένες» με τη λέξη «ηλέγχθη» από τη λογοκρισία του εκάστοτε σωφρονιστικού ιδρύματος.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, η μεγαλειώδης διαδήλωση του 1944 μπροστά από το καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν και η τεραστίων διαστάσεων κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, καθώς και οι μεγάλες συγκεντρώσεις του 1945 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στην έκθεση υπάρχει υλικό από τα 50 χρόνια δραστηριοποίησης της Νεολαίας (παράνομες εφημερίδες από τη δικτατορία του Μεταξά, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και φυλλάδια από την εποχή της παρανομίας, των δεκαετιών 1950 και του 1960, που περιείχαν κείμενα του Λένιν και εξώφυλλο καμουφλαρισμένο με οδηγίες… ηλεκτρικών συσκευών!

Στο τμήμα με τα αντικείμενα υπάρχουν τα κλειδιά της φυλακής στην Καλλιθέα όπου εκρατείτο ο Μπελογιάννης λίγο πριν εκτελεστεί, πολεμικό υλικό από τον Γράμμο και το Βίτσι, το κέλυφος βόμβας Ναπάλμ και ασύρματοι.

Το αρχείο του ΚΚΕ αποψιλώθηκε το 1968 λόγω της διάσπασης του κόμματος καθώς η αποσχισθείσα ομάδα -που ίδρυσε το ΚΚΕ εσωτερικού – απέσπασε και μετέφερε σημαντικό τμήμα του. Συνεχές αίτημα της Κ.Ε. είναι η επιστροφή του υλικού. Το δεύτερο πλήγμα δέχθηκε το αρχείο από την πλημμύρα της 21ης Οκτωβρίου 1994.

Σημαντικό τμήμα του αρχείου έχει συντηρηθεί και ψη-φιοποιηθεί. Στο Επιμορφωτικό Κέντρο – Χαρίλαος Φλωράκης, όπου είναι προσβάσιμο στο κοινό, έχουν ενταχθεί πάνω από 165.000 ντοκουμέντα (800.000 σελίδες) του αρχείου του ΚΚΕ.

Για την προβολή της έκθεσης, το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ διοργάνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαρτίου ξενάγηση για εκπροσώπους των ΜΜΕ με την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:48