13/12/2019 13:36:48

Μετά τη φέτα έρχεται και το ΠΟΠ «Αρνί Κρήτης»

Μετά τη φέτα έρχεται και το ΠΟΠ «Αρνί Κρήτης»  - Media

 

Μια πολύ σημαντική προσπάθεια με στόχο τη «θωράκιση» του κρητικού αρνιού, την προώθηση και την ανάδειξη των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, έχει ήδη ξεκινήσει!
Κτηνοτρόφοι, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά την Περιφέρεια Κρήτης, είχαν χθες μια ακόμη συνάντηση προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως η προσπάθεια χρόνων, θα έχει αίσιο τέλος και θα κατοχυρωθεί τελικά η ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης».
 
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε ο φάκελος υποβολής της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την πιστοποίηση του Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης».

Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, οι οποίοι μέχρι σήμερα βλέπουν πως η τιμή του ντόπιου κρέατος και το κέρδος τους δε συμβαδίζουν.  Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση της πρότασης από το Υπουργείο, ένας νέος φάκελος (αυτή τη φορά από το Υπουργείο) θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για την τελική κατοχύρωση.

Τιμή και ελληνοποιήσεις

Η ονομασία Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης» αναμένεται να αποτελέσει παράλληλα ένα ακόμη μέσο προστασίας του προϊόντος, διασφαλίζοντας του τη θέση που του αξίζει στην αγορά, τη στιγμή που οι καταγγελίες για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων - ειδικά τις μέρες του Πάσχα- και για κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα, «φουντώνουν».

Κυκλώματα, τα οποία, οδηγούν στη συμπίεση της τιμής, η οποία και φέτος δεν ξεπερνά τα 4.20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό.  Την ίδια ώρα η ονομασία ΠΟΠ «Αρνί Κρήτης» θα συμβάλλει και στην αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος.

«Θα είναι ένα σημαντικό όπλο και για το εξαγωγικό κομμάτι, το οποίο ενδιαφέρει τους κτηνοτρόφους», επισημαίνει.

 Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης του φακέλου και ακολουθεί η υποβολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΟΠ για το «Κατσίκι Κρήτης».  

Ο σκοπός και παράλληλα η σπουδαιότητα, της καταχώρησης με την ένδειξη Π.Ο.Π. για το «Αρνί Κρήτης» είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα οποία απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της Κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχει παραχθεί η ενασχόληση των Κρητικών με την κτηνοτροφία, που έχει τις ρίζες της στην Μινωική εποχή.
Η γεωγραφική ζώνη όπου παράγεται το «Αρνί Κρήτης», οριοθετείται κατ’ αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. 

Πηγή: e-kriti

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.