search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:14
MENU CLOSE

Η Ν.Δ. παίζει άμυνα

08.04.2018 03:00
nd-12.jpg

 

Τακτική αυτοσυντήρησης από την ηγετική ομάδα, η οποία προτιμά αποστάσεις αντί για πρωτοβουλίες. Πλήρες εμπάργκο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οποιαδήποτε διάθεση διαβούλευσης, διαλόγου και κάθε τύπου επαφή με την κυβέρνηση έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία και ιδίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα, διότι, όπως λένε, μόνο με ακραία πόλωση θα βρεθούν κοντά στην αυτοδυναμία. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μια σειρά μέτωπα και ορατή την πιθανότητα να βρεθεί στα βράχια, γι’ αυτό επιζητεί, μέσω της επαφής με τα άλλα κόμματα, να «βρει συνενόχους».

Ενδεικτική της κατάστασης απόλυτης εχθρότητας που έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον του Μητσοτάκη είναι η κάθετη άρνησή του να συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά και να ενημερωθεί λεπτομερώς και από πρώτο χέρι για τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Μάλιστα στη Ν.Δ., προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πλαίσιο για την άρνηση αυτή, «πιάστηκαν» από τον τρόπο της πρόσκλησης, που έγινε μέσα από γραπτό τηλεφωνικό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, χωρίς να τηρούνται κάποιοι τύποι.

Πίεση στον Καμμένο

Η αξιωματική αντιπολίτευση από τη Δευτέρα έσπευσε να υπονομεύσει το βάθος και τη σκοπιμότητα της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, μέσω της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ειρωνικά αναρωτήθηκε γιατί ο υπουργός Εξωτερικών δεν ξεκινά την ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, που είναι αρχηγός κόμματος και κυβερνητικής εταίρος, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει βροντερά ότι όχι μόνο θα καταψηφίσει την τελική πρόταση αν εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά θα κάνει και αγώνα στη Βουλή και την κοινωνία για να μην περάσει.

Ουσιαστικά η Ν.Δ. επιχειρεί να αξιοποιήσει τη διάσταση απόψεων μ εταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ, αλλά και να «δέσει» τον Καμμένο στη λογική της ολικής άρνησης, εκτιμώντας ότι, αν «λυγίσει» και αποδεχτεί την κυβερνητική πρόταση, θα εξαφανιστεί πολιτικά, ενώ τυχόν κοινοβουλευτική άρνηση θα ισοδυναμεί με πτώση της κυβέρνησης λόγω της απώλειας της δεδηλωμένης, και μάλιστα σε εθνικό ζήτημα.

Ο Μητσοτάκης, επικαλούμενος ένα ανύπαρκτο πρωτόκολλο που λέει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώνεται απευθείας από τον πρωθυπουργό, έστειλε τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κουμου-τσάκο στη χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο δε Κου-

μουτσάκος από την πλευρά του χθες «βγήκε παραπονούμενος» ότι δεν έχει επικοινωνήσει ο υπουργός Εξωτερικών για να καθορίσει συνάντηση, ενώ από το περιβάλλον Κοτζιά επέμεναν χθες ότι «κάποια στιγμή θα γίνει η ενημέρωση».

Αποφεύγει κακοτοπιές

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ακολουθώντας τις συστάσεις των συμβούλων του, αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε εις βάθος συζήτηση για το θέμα υπακούοντας στη γενική αρχή ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία συμφωνία και πρωτοβουλία μιας «επικίνδυνης κυβέρνησης, που πρέπει να πέσει το συντομότερο», αλλά και ελπίζοντας ότι τελικά θα κυριαρχήσει στο πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας που δεν θέλει λύση στο «Μακεδο-νικό» με συμβιβασμό από την ελληνική πλευρά.

Η Ν.Δ. γνωρίζει πολύ ότι κινδυνεύει να γίνει «μαλλιά – κουβάρια» αν επιχειρήσει να ασχοληθεί με το Σκοπιανό και

προσπαθεί να βρίσκεται σε απόσταση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για άθλιους χειρισμούς, επιπόλαια αντιμετώπιση και ερασιτεχνική ενασχόληση με το ζήτημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσφατη ελληνοτουρκική ένταση, όπου από την Πειραιώς επισημαίνεται ότι μόνο η διεθνοποίηση του θέματος από την πρώτη στιγμή θα μπορούσε να μπει φραγή στην πολεμοχαρή διάθεση του Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση αστόχησε ακόμη μια φορά.

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί σε κάθε περίπτωση να ίπταται πάνω από τη συγκυρία μιλώντας με εθνικούς όρους και θέτοντας σε κάθε βήμα και κάθε φόρουμ την ανάγκη συμπαράστασης στην Ελλάδα στην κρίση με την Τουρκία, ενώ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία προκειμένου να αναβαθμίσει τις επαφές του με την πολιτική ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας από κοντά τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συναντάται αρκετά συχνά.

Στη στρατηγική της απομόνωσης εντάσσεται και η μεταστροφή του ενδιαφέροντός του για τη συνταγματική αναθεώρηση, για την ανάγκη της οποίας είχε αρθρογραφήσει. Με προφανή την αμηχανία του μην τυχόν έρθει σε κανενός είδους επαφή με την κυβέρνηση, απέκρουσε ηχηρά την πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Ο Μητσοτάκης ευθυγραμμίστηκε με την άποψη Βενιζέλου – Λοβέρ-δου, αλλά και μιας σειράς ηγετικών στελεχών της Ν.Δ., όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που νιώθουν ότι έχουν στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και το απαραίτητο κλίμα συνεννόησης για να εκκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς να απαντά στο βασικό επιχείρημα της Γεννηματά που τονίζει ότι αν δεν αρχίσει από την παρούσα Βουλή η αναθεωρητική διαδικασία, τότε θα χαθεί μια πενταετία μέχρι να γίνουν εφικτές οι όποιες αλλαγές και συνεπώς το θέμα παραπέμπεται στη μεθεπόμενη Βουλή.

Διαγγέλματα περί τάξης

Σε επικοινωνιακό επίπεδο και στο πλαίσιο της κορύφωσης της αντιπολιτευτικής πίεσης, ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τις συνεχείς δηλώσεις από τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς, εν είδει διαγγέλματος, σχεδόν κάθε μέρα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Ο στόχος είναι το «θυμικό» των νοι-κοκυραίων και κυρίως της περιφέρειας. Βασικός αντιπολιτευτικός μοχλός σ’ αυτήν τη συνεχιζόμενη εκστρατεία «φόβου» είναι το ζήτημα της εγκληματικότητας και του ρόλου της αστυνομίας.

Με αφορμή την αιματηρή απόπειρα ληστείας στο σπίτι επιχειρηματία στην Κηφισιά, ο Μητσοτάκης βγήκε με μια ακόμη δήλωση και μάλιστα ανέβασε και επίπεδο αντίδρασης αποκαλώντας το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών «προϋπόθεση ομαλότητας, δημοκρατίας και ευημερίας» και δίνοντας την εικόνα μιας Ελλάδας, που παραπέμπει στις ΗΠΑ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

«Τα τελευταία κρούσματα εγκλημάτων, με συνανθρώπους μας να χαρο-παλεύουν και σπίτια να λεηλατούνται, επιβεβαιώνουν αυτό που η Ν.Δ. επισημαίνει από καιρό. Ότι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Πρόβλημα εγκληματικότητας υπήρχε πάντα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη.

Θυμίζω τον νόμο Παρασκευόπουλου, που απελευθέρωσε εκατοντάδες εγκληματίες. Την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας. Τη μείωση των περιπολιών στις γειτονιές. Την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη η Ν.Δ.» τόνισε στη δήλωσή του.

Τέλος, ο Μητσοτάκης έκανε μια ακόμη συνάντηση με πρόσωπα που έχουν επιλεγεί μέσα από το περίφημο μητρώο στελεχών προκειμένου να τονίσει πόσο σημαντική είναι η διαδικασία αυτή, αλλά και να εκφράσει την αγωνία του, αφού είναι γνωστό ότι εντός του κόμματος υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το εύρος της ανανέωσης αλλά και την τύχη δεκάδων πολιτευτών ανά την Επικράτεια που θα ήθελαν «να επωφεληθούν» αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο των… εξωτικών του μητρώου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24