search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:05
MENU CLOSE

Eurovision: Χώρα – φαβορί κινδυνεύει με αποκλεισμό για αντιγραφή τραγουδιού! (Videos | Photos)

05.04.2018 09:45
Eurovision: Χώρα - φαβορί κινδυνεύει με αποκλεισμό για αντιγραφή τραγουδιού! (Videos | Photos) - Media

 

Ένα από τα μεγάλα φαβορί στα προγνωστικά της φετινής Eurovision κλέβει τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας, για τους λάθος λόγους. Με την «οσμή σκανδάλου» να περικλείει το τραγούδι της, η Κροατία περιμένει τις επίσημες αντιδράσεις της EBU.

Με την κατηγορία πως αντέγραψαν την μουσική άλλου τραγουδιού, έρχονται αντιμέτωποι οι δημιουργοί του αισθησιακού «Crazy» , που κινείται σε ρυθμούς r’n’b και αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Κροατίας για την φετινή Eurovision με ερμηνεύτρια την Franka.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσημη κυκλοφορία του τραγουδιού, και ενώ είχε μεγάλη απήχηση στους eurofans, ήρθε στην επιφάνεια το τραγούδι «Ceea ce iubim» με ερμηνευτή τον Ρουμάνο τραγουδιστή Guez, το οποίο έχει την ίδια ορχηστρική σύνθεση με το «Crazy» και αμέσως άρχισαν να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς το ποιο από τα δύο είναι το αυθεντικό και ποιο η αντιγραφή του.

Χρονικά, το τραγούδι της Κροατίας ανέβηκε στην επίσημη σελίδα της Eurovision στις 7 Μαρτίου. Ένα σύντομο δείγμα του «Crazy» είχε κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ αντίστοιχα το Ρουμάνικο «Ceea ce iubim» είχε κυκλοφορήσει κανονικά στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο η επίσημη συμμετοχή της Κροατίας με την Franka να ερμηνεύει το συγκεκριμένο τραγούδι είχε επιβεβαιωθεί ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως είχε κλείσει το στάδιο της τελικής του παραγωγής και επεξεργασίας για να λάβει το πράσινο φως.

Από την άλλη, η περιγραφή στο video του Guez αναφέρει πως πρόκειται για παραγωγή της Royal House Entertainment για το 2017, μήπως λοιπόν αυτό ήρθε πρώτο; Μπερδευτήκατε;

Όπως ήταν φυσικό οι Κροάτες είχαν αρκετές εξηγήσεις να δώσουν και έπρεπε να υπερασπιστούν την επίσημη συμμετοχή της χώρας, που δείχνει ήδη να τα πηγαίνει καλά στα σχετικά charts.

Πρώτη αντέδρασε η Franka μέσω ανακοίνωσης στο facebook στην οποία υποστήριζε πως, ο Ρουμάνος καλλιτέχνης ήταν αυτός που χρησιμοποίησε την ορχηστρική σύνθεση του «Crazy», άρα το «Ceea ce iubim» είναι η αντιγραφή και το δικό της κομμάτι το αυθεντικό. Διευκρίνιζε επίσης πως και τα δύο τραγούδια ήταν έργα του ίδιου μουσικού παραγωγού.

Όμως οι αντιδράσεις δεν είχαν κοπάσει και όλοι περιμέναν την τοποθέτηση των δημιουργών που θα απάλλασσε το τραγούδι οριστικά από την σκιά της αμφιβολίας. Η αποστολή της Κροατίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο εκδίδοντας την αποσαφηνιστική τοποθέτηση του συνθέτη του «Crazy», Branimir Mihaljevic.

Αντίστοιχα εκδόθηκε και η απολογητική ανακοίνωση του παραγωγού Denis Mevlja, από τον οποίο προέκυψε το ζήτημα.

Κινδυνεύει τελικά το τραγούδι με αποκλεισμό;

Μέχρι στιγμής είναι ασαφές το κατά πόσο η EBU θα ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας ή αλλαγές στο τραγούδι προκειμένου να απαλειφθούν τα στοιχεία της αντιγραφής.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι Κροάτες δημιουργοί, το «Crazy» προϋπήρξε, η HRT έδειξε κατανόηση στο θέμα και η συμμετοχή θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής.

Ωστόσο, ενώ οι κανόνες συμμετοχής είναι σαφείς για τα τραγούδια που έχουν ερμηνευτεί πριν από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας, είναι λιγότερο ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει όταν στοιχεία του τραγουδιού έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού πριν τον διαγωνισμό.

Και όσο η αμφιβολία παραμένει μέχρι την επίσημη αντίδραση της EBU, οι eurofans δεν μπορούν παρά να κάνουν λόγο για την γνωστή «κατάρα των 43»!

Κατά το παρελθόν υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις που ανακοινώθηκε η συμμετοχή 43 χωρών στον τελικό. Όμως και τις δύο φορές κάτι συνέβη στην διαδρομή, αναγκάζοντας κάποια χώρα να αποσύρει την συμμετοχή της, όπως έγινε πέρυσι με την Ρωσία.

 

 

Πηγή: mediamagazine
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03