search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:34
MENU CLOSE

Η Ελλάδα παρουσιάζει τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης

06.04.2018 06:10
Η Ελλάδα παρουσιάζει τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης - Media

 

Στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης θα γίνει η τελετή παράδοσης των ελληνικών στεφανιών για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη διοργανώνει σε συνεργασία με την ελληνοαμερικανική οργάνωση Alpha Omega την Πέμπτη 12 Απριλίου την φετινή τελετή παράδοσης προς την Αθλητική Ένωση Βοστώνης (ΒΑΑ) των στεφανιών για τους νικητές του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Η τελετή για την παράδοση των στεφανιών θα διεξαχθεί στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης, παρουσία αξιωματούχων της Πολιτείας, ομογενειακών φορέων, καθώς και πλήθους κόσμου.

Μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών

Από το 1984 μέχρι και σήμερα, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη παραδίδει στην Αθλητική Ένωση της πόλης στεφάνια από την Ελλάδα για την στέψη των νικητών του Μαραθωνίου. Κάθε χρόνο τα στεφάνια αυτά καλλιεργούνται, κόβονται και στολίζονται στον Μαραθώνα, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη Βοστώνη, μια πόλη που είναι γνωστή και ως η «Αθήνα της Αμερικής», την παράδοσης της στέψης των νικητών με κλαδί ελιάς.

Μαθητικός Διαγωνισμός έκθεσης ιδεών για τον Μαραθώνιο 2018

Για την ανάδειξη της σημασίας του Μαραθωνίου και των κλασικών αξιών που αυτός αντιπροσωπεύει, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και το Συμβούλιο Alpha Omega έχουν καθιερώσει από το 2013 τη διεξαγωγή ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού έκθεσης ιδεών με θέμα τους συμβολισμούς, την ιστορική σημασία και το μήνυμα της μάχης του Μαραθώνα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται παράλληλα και με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως η διοργάνωση επισκέψεων στην ελληνική πτέρυγα του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Φέτος, πάνω από 750 μαθητές από τα Γυμνάσια Hopkinton, Ashland και Boston Latin Academy της Πολιτείας της Μασαχουσέτης συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό. Οι καλύτερες εκθέσεις επιλέχθηκαν από επιτροπή Ακαδημαϊκών που θα βραβεύσει τους 12 νικητές του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης με ασημένια αναμνηστικά στεφάνια που θα έρθουν τις επόμενες μέρες από την Αθήνα.

Τέσσερα στεφάνια για τους νικητές ενός ιστορικού διεθνούς Μαραθωνίου

Κατά την τελετή παράδοσης των στεφανιών ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Στράτος Ευθυμίου, θα παραδώσει στην Αθλητική Ένωση Βοστώνης τέσσερα στεφάνια.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, μία χρονιά μετά τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους διεθνείς Μαραθωνίους και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Νέας Αγγλίας. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω 500.000 θεατές που παρακολουθούν τους 30.000 αθλητές που κατάφεραν να πιάσουν το απαιτητικό όριο που τους επιτρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα.

Τρομοκρατικές επιθέσεις του 2013

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης συγκέντρωσε τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος το 2013, όταν στις 15 Απριλίου, την ημέρα του Μαραθωνίου, σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού δύο εκρήξεις που προκάλεσαν το θάνατο τριών θεατών και τον τραυματισμό 264 ανθρώπων. Έκτοτε τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, ενώ κάθε αγώνας διεξάγεται σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης, καθώς τιμάται η μνήμη των θυμάτων.

Στυλιανός Κυριακίδης, ο ηρωικός νικητής του Μαραθωνίου του 1946

Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946 όταν ο Στυλιανός Κυριακίδης, ανατρέποντας όλες τις προγνώσεις, κατάφερε και κέρδισε τον αγώνα του 1946. Ο Κυριακίδης έτρεξε παρά τη γνωμάτευση των ιατρών του αγώνα που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε καν να μετάσχει στον Μαραθώνιο λόγω των κακουχιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και της κακής του σίτισης. Μετά τη θριαμβευτική του νίκη παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέβη στη διοργάνωση εράνων με σκοπό την αρωγή των Ελλήνων συμπατριωτών του που του επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:33