search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:30
MENU CLOSE

Τούρκοι αγοράζουν ακριβά σπίτια στην Ελλάδα

07.04.2018 16:42
Πάγωμα πλειστηριασμών - Συμφωνούν και οι δανειστές για όσο θα διαρκεί η καραντίνα - Media

 

Ανάρπαστα γίνονται τα διαμερίσματα άνω των 250.000 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς εύποροι Τούρκοι και Κινέζοι πολίτες έρχονται στη χώρα μας με τη Golden Visa.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου, ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με προτίμηση όσα έχουν θέα στη θάλασσα ή βρίσκονται κατά στην παραλία.

«Οι επενδυτές της Golden Visa έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς έχουν συνδυάσει την Ελλάδα με τη θάλασσα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές σημειώνει σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Ειδικά για τα νότια προάστια της Αθήνας, ώθηση δίνουν στις τιμές και τα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού, αν η υλοποίησή τους αναμένεται να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση της αγοράς ακινήτων, όσοι προέβλεψαν τη ζήτηση αυτή έχουν καταγράψει… χρυσά κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρουν δύο διαμερίσματα που αγοράστηκαν πριν δύο χρόνια σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης έναντι 135.000 ευρώ έκαστο και πουλήθηκαν πρόσφατα σε Κινέζους σχεδόν στη διπλάσια τιμή (225.000 ευρώ).

Η αυξημένη ζήτηση που δημιουργείται στην αγορά ακίνητων από τους «εύπορους μετανάστες» ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό ακινήτων προς πώληση. Όσο οι τιμές στην αγορά του real estate ανεβαίνουν, μπορούν να ρευστοποιήσουν πιο εύκολα και με καλύτερους όρους τις εξασφαλίσεις που έχουν στο ενεργητικό τους μέσω των πλειστηριασμών.

Από το 2013 που εφαρμόστηκε το μέτρο της «Χρυσής Βίζα», έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 2.200 εύποροι «μετανάστες», οι οποίοι έφεραν μαζί τους και την οικογένειά τους με αποτέλεσμα να εκδοθούν επιπλέον 2.800 θεωρήσεις. Εκτός από Κινέζους –που έχουν το προβάδισμα- και Τούρκους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει μέχρι στιγμής και Ρώσοι επενδυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα εκτινάχθηκε κατά 86,5% στα 503 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα μισά από αυτά τα χρήματα ήρθαν στη χώρα μας μέσω της Golden Visa.

Παρότι η βίζα χορηγούνταν αρχικά για πέντε έτη, πλέον η νομοθεσία προβλέπει ότι διατηρεί την ισχύ της όσο ο δικαιούχος κατέχει το ακίνητο. Μετά από μερικά χρόνια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει αυτόματα την υπηκοότητα για τον ίδιο και την οικογένειά του, γεγονός  που του εξασφαλίζει το «ευρωπαϊκό» διαβατήριο –ένα δέλεαρ που συγκινεί ιδιαίτερα τους Κινέζους αλλά και τους Τούρκους.

Μέσω της χρυσής βίζας, η Κύπρος κατόρθωσε να προσελκύσει στη χώρα 4 δισ. ευρώ μόνο για το 2016, ενώ για το ίδιο έτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας δεν ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: insider

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28