search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:11
MENU CLOSE

Κόκκινο κρέας: Γιατί πρέπει να το αποφεύγουν οι γυναίκες

08.04.2018 10:34
Έξαλλος χασάπης επιτέθηκε με μπριζόλες σε βίγκαν διαδηλωτές (Video) - Media

 

Περισσότερο φως στη σχέση κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού καρκίνου) ρίχνει νέα βρετανική μελέτη, η οποία μάλιστα δείχνει ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με την εμφάνιση όγκων σε συγκεκριμένο τμήμα του εντέρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόκκινο κρέας «ενοχοποιείται» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της νόσου, αφού ήδη από το 2015 ο ΠΟΥ έχει διαπιστώσει την καρκινογόνο δράση του.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, τα οποία προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς σε ομάδα περισσότερων από 32.000 Βρετανίδων που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 17 χρόνια, μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει καθόλου κόκκινο κρέας συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου συγκεκριμένα στο τμήμα του ορθού όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα (distal colon).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά πόσο το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι ή η αποχή από την κατανάλωση οποιουδήποτε είδους κρέατος (χορτοφαγική διατροφή) παίζουν ρόλο στους διάφορους υποτύπους ορθοκολικού καρκίνου.

Συνδέοντας καθένα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία με την ανάπτυξη καρκίνου σε συγκεκριμένα σημεία του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά κόκκινο κρέας –σε σύγκριση με αυτές που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή– εμφάνιζαν πιο συχνά καρκίνο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ορθού.

«Η επίδραση των διαφόρων τύπων κρέατος και των διατροφικών συνηθειών γενικότερα στην ανάπτυξη καρκίνου σε συγκεκριμένα τμήματα του εντέρου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντάμε όταν μελετάμε τον ορθοκολικό καρκίνο σε σχέση με τη διατροφή» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Diego Rada Fernandez de Jauregui. «Η μελέτη μας είναι μία από τις ελάχιστες που έχει εστιάσει σε αυτή τη σχέση και, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση από μεγαλύτερες μελέτες, δίνει πολύτιμες πληροφορίες σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου και για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση International Journal for Cancer.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,2 εκατομμύρια παγκοσμίως έως το 2030, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται πως περίπου 1 στους 5 ορθοκολικούς καρκίνους στο ΗΒ συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είτε φρέσκου είτε επεξεργασμένου (αλλαντικά).

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:11