search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:27
MENU CLOSE

Σκληρό μήνυμα Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους: «Δεν υπάρχουν αφελείς» στη λωρίδα της Γάζας

08.04.2018 11:20
Παραιτήθηκε ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ - Πυρά κατά Νετανιάχου για την εκεχειρία στη Γάζα - Media
 
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχουν αφελείς άνθρωποι» στη λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 30 Παλαιστίνιους μέσα σε δέκα ημέρες προκαλώντας τις επικρίσεις των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η πλειονότητα των Παλαιστινίων σκοτώθηκαν από σφαίρες στη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, διεκδικώντας την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τη γη τους με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
 
«Δεν υπάρχουν αφελείς άνθρωποι στη λωρίδα της Γάζας. Όλοι συνδέονται με τη Χαμάς», το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει την περιοχή αυτή ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός στη δημόσια ισραηλινή ραδιοφωνία.
 
«Όλοι μισθοδοτούνται από τη Χαμάς και όλοι οι μαχητές που προσπαθούν να μας προκαλέσουν και να διασχίσουν τα σύνορα είναι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς», είπε ο Λίμπερμαν.
 
Ο Λίμπερμαν χρησιμοποίησε μια λέξη στα εβραϊκά η οποία μπορεί να σημαίνει επίσης «αθώος», όπως το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ τη μετέφρασαν αρχικά. Το γραφείο του διευκρίνισε στη συνέχεια πως το νόημα που ήθελε να δώσει στον όρο ήταν «αφελής».
 
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων ισραηλινών, για τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών κατά την «πορεία της επιστροφής» που διοργάνωσαν οι Παλαιστίνιοι.
 
Μετά τις διαδηλώσεις της 30ής Μαρτίου, κατά τις οποίες 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα.
 
Αυτή την Παρασκευή (6/4), στη διάρκεια μιας νέας ημέρας διαδηλώσεων που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις, εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οπίων ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναρωτήθηκε και πάλι αν η χρήση βίας από το Ισραήλ απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές ήταν ανάλογη.
 
Συνολικά, περιλαμβανομένων δύο Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε χωριστές συγκρούσεις, ο απολογισμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις 30 Μαρτίου ανέρχεται στους 30, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Από ισραηλινής πλευράς δεν υπάρχει κανένα θύμα.
 
Το Ισραήλ δηλώνει πως οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ μόνο εξ ανάγκης εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος και για να σταματήσουν επιθέσεις.
 
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15