search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:53
MENU CLOSE

Τρόμος: Η επίθεση με χημικά στη Συρία, περιείχε τη θανατηφόρα ουσία «Σαρίν»

09.04.2018 16:20
Τρόμος: Η επίθεση με χημικά στη Συρία, περιείχε τη θανατηφόρα ουσία «Σαρίν» - Media

 

Ενα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα της Συρίας, πιθανότατα αέριο σαρίν, για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον γάλλο γιατρό Ραφαέλ Πιτί που στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.

«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM).

Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών…». Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό. Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, λέει ο γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.

«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση…Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.

Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση».

Τα συμπεράσματά του ο γάλλος γιατρός τα βάσισε σε φωτογραφίες νεκρών που του εστάλησαν και έφεραν εγγραφές με την ημερομηνία και την ακριβή ώρα . Ζήτησε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα μάτια των θυμάτων για να εξετάσει από πιο κοντά τα συμπτώματα που παρουσίασαν.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον κατά τη γνώμη του να αποδειχθεί η χρήση του σαρίν με τρόπο άλλον πέρα της εξέτασης βιολογικών δειγμάτων, πράγμα σχεδόν αδύνατον στον πολιορκημένο από το καθεστώς της Δαμασκού θύλακα.

«Το σαρίν προκαλεί συστολή της κόρης του οφθαλμού (μύση), αλλά δεν είναι ένα προϊόν που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Στις εικόνες, τα καυστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε, χλώριο ή άλλο προϊόν σε υψηλή συγκέντρωση, προκάλεσε εγκαύματα στο κερατοειδή χιτώνα. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μύσης που μαρτυρά τη χρήση του σαρίν, εξήγησε ο γάλος γιατρός.

«Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».

«Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο», καταγγέλλει ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν

Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέπληξε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «άτονες καταδικαστικές δηλώσεις» για τη χημική επίθεση στη Συρία λέγοντας ότι η απουσία ισχυρής αντίδρασης θα έχει τρομερές συνέπειες για δεκαετίες.

«Ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες είναι αμέσως αναμεμειγμένες στη σύρραξη στη Συρία και ωστόσο έχουν αποτύχει πλήρως να σταματήσουν αυτήν την απειλητική υποτροπή προς την ελεύθερη χρήση χημικών όπλων. Αυτή η συλλογική αδιαφορία απέναντι σε μία ακόμη πιθανή χρήση ενός από τα πλέον φρικτά όπλα που έχει ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.

«Είναι σαφές ότι η φραστική καταδίκη είναι καταφανώς ανεπαρκής και η επονείδιστη αποτυχία ακόμη και της προσήκουσας έρευνας για κάθε μία καταγγελία για χημικές επιθέσεις από όλες τις πλευρές ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όπλων και υπονομεύει τη νομιμοποίηση της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.

Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 35 επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές και οι υποστηρικτές τους προχωρούν στη χρήση του απαγορευμένου όπλου.

Η Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα έχει επικυρωθεί από 192 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις διεθνείς συνθήκες με τη μεγλύτερη αποδοχή. Ωστόσο οι κανόνες παραβιάζονται, σύμφωνα με τον Ζέιντ.

«Και η απάντηση του κόσμου; Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».

Ο κόσμος πρέπει γρήγορα να αφυπνισθεί απέναντι στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που συντελείται στον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες φάνηκε ότι τα χημικά και τα βιολογικά όπλα είχαν με επιτυχία τεθεί εκτός νόμου.

«Ο κόσμος κάθεται με απάθεια την ώρα που η χρήση τους συστηματοποιείται στη Συρία», καταγγέλλει ο Ζέιντ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:52