search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:58
MENU CLOSE

Οι ακροδεξιοί που συγκυβερνούν στην Αυστρία, προσπαθούν να αποτινάξουν τις ναζιστικές τους ρίζες και παραποιούν την ιστορία

09.04.2018 17:10
Ζεεχόφερ: 12.000 νεοναζί έτοιμοι να ασκήσουν ένοπλη βία - Ενδεχόμενη απαγόρευση ακροδεξιών ομάδων στη Γερμανία - Media

 

Κορυφαίοι ιστορικοί της σύγχρονης ιστορίας της Αυστρίας ασκούν έντονη κριτική στο έργο της αποκαλούμενης «Επιτροπής Ιστορικών» που έχει συσταθεί από το συγκυβερνών στη χώρα -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, καταγγέλλοντάς το ότι απώτερος στόχος είναι να απαλλαγεί το Κόμμα από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες κηλίδες του παρελθόντος του.

Σε ψήφισμά τους, με την ευκαιρία της «Ημέρας της Αυστριακής Σύγχρονης Ιστορίας», οι διακεκριμένοι ιστορικοί εκφράζουν τη λύπη τους πως η έρευνα εξακολουθεί να μην αφήνει να διακριθεί καμία διαφανής και επαγγελματική διαδικασία.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα καταγγέλλουν το γεγονός ότι η Επιτροπή ασχολείται μόνον με το Κόμμα των Ελευθέρων και όχι με τους παγγερμανιστικούς εθνικιστικούς συνδέσμους, παρόλο που η αφορμή για τη σύσταση της Επιτροπής δόθηκε με την υπόθεση του Ούντο Λαντμπάουερ, του επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Ο Λαντμπάουερ, ο οποίος είχε εκλεγεί τέλη Ιανουαρίου στην τοπική Βουλή και επρόκειτο να συμμετάσχει ως μέλος στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, είναι στέλεχος και υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του παγγερμανιστικού εθνικιστικού συνδέσμου Germania στην πόλη Βίνερ Νόιστατ, που είχε εκδώσει βιβλίο με περιεχόμενο καθαρά αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ.

Επίσης, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν πως έως σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής, που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πόρισμά της πρόκειται να ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι, ενώ εξακολουθεί να είναι ακόμη τελείως ασαφές ποιοι είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες της, πέραν του προέδρου της, του αμφιλεγόμενου Βίλχελμ Μπράουνεντερ (μέλους του Κόμματος των Ελευθέρων), ενώ άγνωστα παραμένουν τα αρχεία και οι πηγές που αυτή θα χρησιμοποιήσει.

Ήδη, στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση μίας τέτοιας Επιτροπής, έντονες υπήρξαν οι αμφιβολίες που διατυπώνονταν από διάφορες πλευρές, ως προς την αξιοπιστία τής πρόθεσης του Κόμματος των Ελευθέρων να αναθέσει σε Επιτροπή Ιστορικών την εξέταση της ιστορίας του, για να απαλλαγεί –ενδεχομένως- από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες (φαιές) κηλίδες τού παρελθόντος του.

Και μόνον η ανακοίνωση από τη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος, του ονόματος του επικεφαλής της Επιτροπής Ιστορικών, όπως επίσης της σύνθεσης της αποκαλούμενης συντονιστικής ομάδας της, αλλά και της άρνησης να περιληφθούν στην έρευνα οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες ακροδεξιές παγγερμανιστικές αδελφότητες που φέρεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα ηγετικά κλιμάκια του Κόμματος, αρκούν, σύμφωνα με τους αναλυτές στη Βιέννη, για να εκφραστούν έντονες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, την εξέταση της ιστορίας του οποίου είχε προτείνει ο αρχηγός του και αντικαγκελάριος της συγκυβέρνησής του με το Λαϊκό Κόμμα, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, φέρεται να συγκέντρωσε στους κόλπους του μεγάλο μέρος πρώην ναζιστών, μετά τη συντριβή τού γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44