search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:27
MENU CLOSE

Απόψε στον ΟΗΕ το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Συρία – «Να γίνει έρευνα για τα χημικά» λέει η Δαμασκός

10.04.2018 14:48
Απόψε στον ΟΗΕ το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Συρία - «Να γίνει έρευνα για τα χημικά» λέει η Δαμασκός - Media

 

Στις 22:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Συρία. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τη Δευτέρα η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Να γίνει έρευνα», λέει η Δαμασκός

Το συριακό καθεστώς απηύθυνε «επίσημη πρόσκληση» στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό», υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.

«Το υπουργείο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΟΑΧΟ για την αποστολή διερευνητικής αποστολής για μία επίσκεψη στην Ντούμα και μια έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τη φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» που προκάλεσε δεκάδες θανάτους το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, η Ουάσινγκτον και οι δυτικές πρωτεύουσες επισείουν την απειλή ενός πλήγματος εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο αρνείται κάθε ευθύνη.

Η ανακοίνωση της Δαμασκού γίνεται ενώ αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί επί ενός αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Απορρίπτοντας αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, αναμένεται να καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα απαιτεί τη διενέργεια «έρευνας» με τη συμμετοχή του ΟΑΧΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:27