search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:08
MENU CLOSE

Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τον Μάρτιο – Αβέβαιο παρόν, δυσοίωνο μέλλον στο προσφυγικό

10.04.2018 18:43
Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τον Μάρτιο - Αβέβαιο παρόν, δυσοίωνο μέλλον στο προσφυγικό - Media

 

Διπλάσιος ήταν ο αριθμός των νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά το Μάρτιο, συγκριτικά με το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη Δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια  στα hotspots τον περασμένο μήνα έφθασαν τις 2.441, έναντι 1.256 το Φεβρουάριο.

Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του ΄18 τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν υποδεχθεί 5.330 πρόσφυγες και μετανάστες. Αριθμός αυξημένος κατά 33% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (4.008).

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσφύγων και μεταναστών (94%) κατέπλευσαν στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου και των Δωδεκανήσων, ενώ τις τελευταίες ημέρες σημαντιή αύξηση των ροών  δουλεμπορικών από τη Μ. Ασία παρατηρείται και προς τη Χίο, όπου  το περασμένο χρονικό διάστημα οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές.

Κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προωθήσεων στην ενδοχώρα των προσφύγων που εξασφάλισαν άσυλο, καθώς και των «ευάλωτων πληθυσμών» (σ.σ. μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι) είχε οδηγήσει στην προσωρινή αποσυμφόρηση  στο hotspot της ΒΙΑΛ.

‘Οσον αφορά στις εθνικότητες,  η κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ωθεί όλο και περισσότερους κατοίκους της πολύπαθης χώρας, στην προσφυγιά.

Από το σύνολο των νέων αφίξεων στη χώρα μας κατά τους τρεις πρώτους μήνες φέτος, το 38% ήταν Σύροι, το 27%, 12% οι Αφγανοί και ακολουθούν κατά σειρά  μετανάστες με καταγωγή από τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, Παλαιστίνιοι κ.ο.κ.

Επιπλέον, πηγές τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζουν φόβους ότι όσο παραμένει η κλιμάκωση της έντασης της Ευρώπης με την Τουρκία,  η επέκταση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη άθλια εικόνα των κέντρων πρώτης υποδοχής.

Το δράμα των ασυνόδευτων ανηλίκων

Ένα από τα πλέον σημαντικά  ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί άμεσα κατ΄  αρχή η Ελλάδα και κατ΄ επέκταση  η υπόλοιπη Ευρώπη είναι αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι Σύριοι, κυρίως, αλλά και οι Αφγανοί επιλέγουν να σώσουν τουλάχιστον αν όχι τις ζωές των παιδιών τους,  από την κόλαση του εμφυλίου και των επιδρομών των Τζιχαντιστών, στέλνοντας τα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ΥΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του ΄18 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 33% στις αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών  στα κέντρα πρώτης υποδοχής των ελληνικών νησιών.

Τα τρία στα τέσσερα παιδιά που έφθασαν μόνα τους  στα hotspots,  ήταν ηλικίας κάτω των 12 χρονών.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες μελών ΜΚΟ  και του προσωπικού των hotspots πολλά από αυτά υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού,  μακρυά από τις οικογένειές τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:08