search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Πολιτικό πλαίσιο «εθνικής συνεννόησης» επιχειρεί να προτάξει το Κίνημα Αλλαγής

13.04.2018 03:00
greco_0.jpg

 

 Η προσπάθεια να «αντιμετωπίσει» τους μνηστήρες που πολιορκούν με «βαμπιρικές» διαθέσεις το Κίνημα Αλλαγής αναλύθηκε διεξοδικά χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, που είχε πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσει.

Το άρθρο Σαμαρά, που επανέφερε στην κυκλοφορία το ζήτημα της συνεργασίας Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την πολιτική μετεγγραφή των Βενιζέλου – Λοβέρδου στη Ν.Δ., αποδεικνύει την ένταση των αμφίπλευρων πιέσεων που θα δεχτεί προεκλογικά το ΚΙΝΑΛΛ. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ότι το πολιτικό φλερτ τόσο από Ν.Δ. όσο και από ΣΥΡΙΖΑ μόνο αθώο δεν είναι, αφού αποσκοπεί στη μείωση της αποδοχής του νέου εγχειρήματος από τους πολίτες.

Στη μάχη κατά της λογικής Σαμαρά έσπευσαν εθελοντικά πολλά στελέχη, αλλά πιο σκληρός είναι ο ορκισμένος εχθρός της «συνάντησης» της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος τόνισε μέσω twitter: «Είτε στρατηγικός σας αντίπαλος, είτε “εταίρα” σας. Εταίρος δεν γίνεται… όπως έχει αποδειχθεί».

Σε κάθε περίπτωση, το Πολιτικό Συμβούλιο (Γεννηματά, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος, Ανδρουλάκης) επικύρωσε ακόμη μια φορά την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται στους πολίτες με βάση ένα αναλυτικό και συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων, το οποίο θα συζητήσει και μετεκλογικά με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις αναζητώντας μια προοδευτική πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ιδιαίτερα η Γεννηματά τόνισε την πάγια θέση του ενιαίου φορέα ότι απευθύνεται προς τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου τόσο τώρα όσο και μετά τις εκλογές στο πλαίσιο της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης, κίνηση που δεν πρέπει να συγχέεται, συνδέεται ή σκόπιμα διαστρεβλώνεται ως πρόθεση συνεργασίας προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου επισήμαναν ότι η συνεχής αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής και τις πολιτικές πρωτοβουλίες δικαιώνει τις ενδείξεις για σημαντική άνοδο του νέου χώρου στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

«Αποφασιστική σταθερότητα»

Το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τα εθνικά θέματα και, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα αφορά και τα αλυτρωτικά ζητήματα και τα θέματα του συντάγματος, αν και μάλλον ανοιχτό μένει το ζήτημα της στάσης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή και μεμονωμένων βουλευτών, κυρίως απέναντι στο θέμα της άρνησης των ΑΝΕΛΛ να συναινέσουν σε όποια λύση. Συνεργάτης της Γεννηματά επεσήμανε ότι δεν έχουν αρθεί οι διαφωνίες για το αν θα πρέπει ο χώρος να συντονιστεί στο ζήτημα της επίλυσης ενός εθνικού θέματος ή να αφεθεί η κυβέρνηση να βουλιάξει στα δικά της αδιέξοδα σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να συντονιστεί στο ζήτημα της επίλυσης.

Επιπλέον συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, όπου επισημάνθηκαν οι κυβερνητικές αστοχίες ως προς την εκτίμηση και την ανάλυση της τουρκικής στρατηγικής μετά το πραξικόπημα, αλλά και η άστοχη και αμήχανη αντιμετώπιση του ζητήματος της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι πρέπει να τίθεται με έμφαση σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει το Κίνημα Αλλαγής η τουρκική προκλητικότητα, ενώ έγινε ενδελεχής συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Συρία και τις επιπτώσεις που θα έχει μια πολεμική εμπλοκή ΗΠΑ και συμμάχων, την αντίδραση της Ρωσίας, αλλά και την κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο.

Το Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε τη γραμμή της αποφασιστικής σταθερότητας, της ψυχραιμίας και του σεβασμού των διεθνών κανόνων. Το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε και με τη χρονική συγκυρία του αναβρασμού στην περιοχή καθώς ξεκινά η τουριστική σεζόν, ενώ είναι διάχυτη η συγκυρία για ενδεχόμενα νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα ελληνικά νησιά, τη στιγμή που η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει ακόμη συνέλθει από τον θρίαμβο του ξενοφοβικού κόμματος του Όρμπαν στις ουγγρικές εκλογές, όπου η Ακροδεξιά αποτελεί πια τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων.

Χάριν συμβολισμών

Πέρα όμως από τις πολιτικές θέσεις που εξέτασε, το Πολιτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του, είχε να αντιμετωπίσει και σοβαρά οργανωτικά ζητήματα εν όψει και της πρώτης συνεδρίασης της νέας και ογκώδους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που προέκυψε από τις επιλογές των κομμάτων και κινήσεων που απαρτίζουν τον νέο κομματικό σχηματισμό. Εκτός από τα ζητήματα της επιλογής του νέου γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου του νέου χώρου, παραμένει σε εκκρεμότητα η επιλογή των 40 στελεχών που θα αποτελέσουν την Εκτελεστική Γραμματεία και θα σηκώσουν ένα μεγάλος βάρος της πολιτικής δουλειάς που θα έκανε μια μικρή και ευέλικτη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Η εισήγηση της Γεννηματά «κουμπώνει» με τα κριτήρια της επιλογής για τον νέο γραμματέα, δηλαδή τα 40 στελέχη να προέρχονται αναλογικά από όλους τους χώρους και τις συνιστώσες του νέου εγχειρήματος, αλλά να είναι τουλάχιστον οι μισοί νέοι, να έχουν μια σχετική πολιτική εμπειρία και εξοικείωση, να μπορούν να προσεγγίσουν ειδικούς χώρους, όπως είναι οι νέοι, οι επιστήμονες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στις γραμματείες των τομέων του κόμματος η Γεννηματά θέλει να αποφορτίσει την πίεση από το ότι προωθούνται σε επιτελικές θέσεις τα περισσότερα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χώρο σε στελέχη από το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ, προκειμένου να επιλεγούν πρόσωπα που θα συμβολίζουν τη νέα πορεία του εγχειρήματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:58