search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:55
MENU CLOSE

Δεν εγκρίθηκε το Σχέδιο καταδίκης των ΗΠΑ που πρότεινε η Ρωσία

14.04.2018 15:06
Δεν εγκρίθηκε το Σχέδιο καταδίκης των ΗΠΑ που πρότεινε η Ρωσία  - Media

 

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων των Δυτικών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να “επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού”.

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Καταδίκη ΗΠΑ και συμμάχων θέλει η Ρωσία

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο “θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.”

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Πούτιν: Πρόσχημα τα χημικά – Επιθετική πράξη σε κυρίαρχο κράτος οι βομβαρδισμοί στη Συρία

Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας. Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας…». 

Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρόνο όταν σκηνοθέτησαν τη χρήση χημικών όπλων κατά του πληθυσμού, έτσι και τώρα χρησιμοποιούν το ίδιο πρόσχημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τονίζει ότι στη Ντούμα βρέθηκαν Ρώσοι ειδικοί του στρατού και δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος χημικών. Η ιστορία θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ήδη η Ουάσιγκτον έχει επιφορτιστεί την ευθύνη για τις αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, επισημαίνεται στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου.

Στο θέμα της πιθανής εμπλοκής σε σύγκρουση με τη Μόσχα, ο έμπειρος διεθνολόγος Γκεόργκι Μπόφτ, διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους απέφυγαν επιμελώς κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τους φέρει σε εμπλοκή με τη Ρωσία. Έκαναν ό,τι ήταν δυνατό να μην περάσουν οι πύραυλοι από τον εναέριο χώρο των ρωσικών βάσεων στο λιμάνι της Ταρσούς και την αεροπορική βάση Χμειμίμ, κοντά στη Λαττάκια, και δεν έθιξαν καθόλου το κέντρο της Δαμασκού και το τετράγωνο που βρίσκεται το προεδρικό Μέγαρο αλλά και ξενοδοχεία που διαμένουν Ρώσοι και την περασμένη νύχτα έφθασαν εκεί οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ ), αναφέρει ενώ σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βρετανίας και της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, λέει ότι δεν είναι σαφής.

Τελευταία εξέλιξη: Δεν εγκρίθηκε το σχέδιο καταδίκης των ΗΠΑ 

Η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:52