search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59
MENU CLOSE

«Πόλεμος» Σκουρλέτη-Μητσοτάκη για τις εκλογές στους ΟΤΑ

16.04.2018 12:55
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αυτοί είναι οι «επώνυμοι τηλεαστέρες» που θα ζητήσουν ψήφο  - Media

 

Νέα σφοδρή διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προκαλούν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους αιρετούς των ΟΤΑ, λέγοντας ότι «η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εσωτερικών είναι η εξής: «Η νέα επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.
 
Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.
 
Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59