search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:04
MENU CLOSE

Ανησυχία της Αθήνας για την κλιμάκωση της Άγκυρας – Αυστηρά μηνύματα χωρίς να σηκώνεται το «γάντι» των προκλήσεων

17.04.2018 07:09
Ανησυχία της Αθήνας για την κλιμάκωση της Άγκυρας - Αυστηρά μηνύματα χωρίς να σηκώνεται το «γάντι» των προκλήσεων - Media

 

 

Χωρίς να σηκώνει το γάντι της πρόκλησης αλλά απαντώντας σε αυστηρό ύφος δια του κυβερνητικού εκπροσώπου αντέδρασε χθες η Αθήνα στις αναφορές Γιλντιρίμ περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από τουρκικές δυνάμεις στην βραχονησίδα «Ανθρωποφάς» στους Φούρνους Ικαρίας. Η εκδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι δυνάμεις του τουρκικού λιμενικού κατέβασαν την ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθεί στη βραχονησίδα (την οποία η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενης κυριαρχίας), αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση, ενώ ο δήμαρχος Φούρνων δήλωσε ότι η σημαία είναι στη θέση της. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της σημαίας ανέλαβαν τρεις νεαροί οι οποίοι όπως είπαν το έκαναν στη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Οι ίδιοι είπαν ότι την ίδια μέρα (Παρασκευή 13 Απριλίου)έπραξαν το ίδιο σε άλλες τέσσερις βραχονησίδες.

Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη του περιστατικού από την Άγκυρα φαίνεται πώς περιείχε ουσιαστικά προειδοποίηση, κάτι που αργότερα έκανε καθαρό και ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως τη σημαία την κατέβασαν τούρκοι κομάντο και «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν».  

Η Αθήνα, απάντησε σε αυστηρό ύφος δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω συνέχεια, καθώς όπως το «Π» έχει επισημάνει εκτιμά ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στοχεύουν στο να παρασύρουν την Αθήνα σε επιθετικές ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να τις αξιοποιήσει στη συνέχεια σε βάρος της Ελλάδας. Γενικότερα η Αθήνα εκτιμά ότι η κατάσταση βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, επομένως η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις «με το ίδιο νόμισμα» θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου να επικρέμαται, ως εκ τούτου αποφεύγονται και κατά κανόνα επιλέγεται η διπλωματική οδός. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη απάντηση του πρωθυπουργικού Γραφείου στον Τούρκο Πρόεδρο με τον χαρακτηρισμό «Σουλτάνος», σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους δηλαδή, υποδείχτηκε από το Μαξίμου ως κατ’ εξαίρεση ενέργεια, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα θα απαντά καταλλήλως όταν κρίνει ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας ξεπερνούν τα όρια.

Μηνύματα Τσίπρα από το Καστελόριζο

Σήμερα, μηνύματα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο – τόσο ρητορικά, όσο και συμβολικά, καθώς και μόνο η παρουσία του στο ακριτικό νησί επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκρούει την τουρκική τακτική που υπακούει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και δεν αποδέχεται την αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός στο Καστελόριζο εγκαινιάζει μονάδα αφαλάτωσης ( στις 11πμ) ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρόδο για το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Ανησυχία για τον «ακήρυχτο πόλεμο»

Πάντως, η Αθήνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όπου μάλιστα η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί «αμυνόμενη» απέναντι σε ελληνικές «επιθετικές ενέργειες». Ιδιαίτερα προβληματίζει και το γεγονός ότι η ένταση επανήλθε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ με πρωτοβουλία του δεύτερου, προκειμένου να συλλυπηθεί για τον χαμό του σμηναγού Μπαλταδώρου – πρωτοβουλία την οποία η Αθήνα εξέλαβε ως δείγμα αποκλιμάκωσης.

Η ανησυχία αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στην έκφραση που χρησιμοποίησε ο κατά τα λοιπά ήπιος στην ρητορική του αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο οποίος έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να περιγράψει το καθεστώς εγρήγορσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για τις οποίες είπε -ειδικά αναφορικά με την πολεμική αεροπορία – ότι η διάταξη δυνάμεων είναι τέτοια ώστε να μην καταπονούνται οι πιλότοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ λέγοντας πως το ΝΑΤΟ «δεν είναι φόρουμ επίλυσης διαφορών μεταξύ των μελών της συμμαχίας», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, σχολίασε τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33