search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Το διπλό μήνυμα Τσίπρα από Καστελόριζο για κυριαρχικά δικαιώματα και έξοδο απ’ το μνημόνιο

17.04.2018 12:10
Κορωνοϊός: Ο Α. Παπαχελάς μιλάει για τους «ήρωες πίσω από τις μάσκες» - Η ιστορία μιας φωτογραφίας (Video) - Media

 

Το διπλό μήνυμα της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εγκαινίων δύο μονάδων αφαλάτωσης στο ακριτικό νησί.

Στο πρώτο σκέλος του χαιρετισμού του ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην έξοδο από το μνημόνιο και έστειλε το μήνυμα – αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου –  ότι επιχειρεί να ανατρέψει τον ατυχή συμβολισμό της έναρξης μιας δύσκολης για τη χώρα περιόδου, που όπως είπε, όμως τελειώνει.

«Τα δύσκολα τελειώνουν»

Το Καστελόριζο, σημείωσε, «τα τελευταία χρόνια ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη μιας σκληρής περιόδου για την Ελλάδα» αλλά « τα δύσκολα κάποια στιγμή τελειώνουν». Σήμερα, συνέχισε, «σχεδόν 8 χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα που ο λαός άκουγε τα κακά μαντάτα από αυτόν εδώ τον όμορφο τόπο,  φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής», είμαστε «στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την επιτροπεία από τα προγράμματα από μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας μια γέφυρα με τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ουσιαστικά διεμήνυσε πως δίκαιη ανάπτυξη και εθνικό συμφέρον πάνε μαζί.

Δίκαιη ανάπτυξη και εθνικό συμφέρον

Ανέφερε πως η δίκαιη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την ισότιμη διανομή των πλεονασμάτων στις διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες, αλλά και την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας, μέχρι και την πιο ακριτική.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πώς η στήριξη του νησιού με υποδομές αποτελεί μια πράξη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας: «Οφείλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή κι ενδιαφέρον στις γωνιές εκείνες της πατρίδας μας που βρίσκονται επί των συνόρων μας, που ταυτίζονται μ’ αυτό που ονομάζουμε εθνικό συμφέρον. Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια αλλά περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως είναι «διαρκής η έγνοια να στηρίξουμε τον ακριτικό τόπο, να διαμορφώσουμε ποιοτικότερες συνθήκες ζωής, αλλά και αναπτυξιακές προϋποθέσεις για το νησί» καθώς και πως οι πράξεις ενίσχυσης εντάσσονται σε  έναν «συνολικό σχεδιασμό υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων».

«Δεν απειλούμε και δεν φοβόμαστε»

O πρωθυπουργός αξιοποίησε το δεύτερο σκέλος του χαιρετισμού του για να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, θέλει τη συνεργασία και την ανάπτυξη και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, από την άλλη έχει την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όποτε χρειαστεί.

«Οι γείτονες δε μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες» σημείωσε και ανέφερε πως παρά τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων οι πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούν τα πιστεύω και τις συνήθειες των λαών.

Έκανε λόγο για «αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης», ειδικά «τούτες τις μέρες» που διάγουμε περίοδο αστάθειας «που δε συνάδει με τους όρους καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο».

Από αυτό τον τόπο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θέλω να στείλω μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης, ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και αποφασιστικότητας». Η Ελλάδα είπε «δεν απειλεί αλλά δε φοβάται και κανέναν» και «μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ’ άκρη σε άκρη», τα δε σύνορά της «είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες». «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σπιθαμή γης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση στο διεθνές πεδίο» διότι είναι μια δύναμη που ξέρει  από ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και όταν χρειάζεται δείχνει αποφασιστικότητα, και υπογράμμισε πως η προκλητικότητα και η επιθετικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Κάλεσε τη γείτονα να συνεχίσει τις κινήσεις καλής θέλησης και όχι τα προκλητικά διαγγέλματα, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία Γιλντιρίμ ο οποίος «σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί» για τον αδικοχαμένο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί το νησί και στην τυπική έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, προκειμένου να γιορτάσει την ιστορική αυτή στιγμή με τους κατοίκους του νησιού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:02