search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:11
MENU CLOSE

Χαμηλοί τόνοι της Αθήνας απέναντι στην τουρκική παγίδα έντασης – Νέα πρόκληση για τα Ίμια

18.04.2018 06:58
Χαμηλοί τόνοι της Αθήνας απέναντι στην τουρκική παγίδα έντασης - Νέα πρόκληση για τα Ίμια - Media

 

Καθημερινές είναι εδώ και αρκετές μέρες οι τουρκικές προκλήσεις είτε σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής είτε σε επίπεδο ενεργειών στο Αιγαίο. Το Μαξίμου διαβλέπει μεθόδευση της άλλης πλευράς που αποσκοπεί στη δημιουργία σκηνικού έντασης, ως εκ τούτου οι χειρισμοί του επικεντρώνονται στην απόκρουση αυτής της τακτικής στο βαθμό που θεωρείται πως μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο το οποίο προφανώς η Αθήνα απεύχεται.

Ωστόσο, αν το ένα στοιχείο της τουρκικής τακτικής είναι η πρόκληση έντασης στο Αιγαίο το άλλο είναι η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς της εν όσω κατηγορεί την Ελλάδα για τέτοια πρακτική. Απαντώντας στην Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία με επίσημη επιστολή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τα Ίμια «τουρκικό έδαφος» περνώντας από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας κατά την πολιτική των γκρίζων ζωνών, στη διακήρυξη της τουρκικής κυριαρχίας στα Ίμια.

Η παρενόχληση του Σινούκ

Όσον αφορά την ένταση, είναι ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν χθες, κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο με αφορμή το περιφερειακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τη νήσο Ρω. Κατά την επιστροφή του από τη Ρω στη Ρόδο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη και απωθήθηκαν άμεσα από δύο ελληνικά μαχητικά που κλήθηκαν προς ενίσχυση από τον πιλότο του ελικοπτέρου. Κατά τα φαινόμενα η Αθήνα ανέμενε τέτοιες κινήσεις και ήταν προετοιμασμένη, ενώ από το Μαξίμου δεν υπήρξε καμία αντίδραση καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα οπότε θεωρήθηκε λήξαν και δεν δόθηκε συνέχεια.

Αυστηρά μηνύματα Τσίπρα από το Καστελόριζο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο στο πλαίσιο της εγκαινίασης δύο μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, επιχείρησε να στείλει προς την Τουρκία μηνύματα καλής γειτονίας και συνεργασίας από τη μια αλλά και αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχία από την άλλη, εφόσον χρειαστεί.

 Μεταξύ άλλων χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πως: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Και η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ΄ άκρη σ΄ άκρη τούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Απ΄ άκρη σ΄ άκρη δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης από το ακριτικό Καστελόριζο έως τους Οθωνούς, από το Διδυμότειχο έως τη Γαύδο».

Κατά την ομιλία του στη Ρόδο, το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός δεν επανήλθε στα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Απειλές από τον τούρκο αντιπρόεδρο

Πάντως, το βράδυ η Τουρκία επανήλθε στο θέμα της σημαίας στη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς» μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ που αναστάτωσαν την Αθήνα. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, επέμεινε ότι τουρκικές δυνάμεις κατέβασαν τη σημαία, κατηγόρησε την Ελλάδα για απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και απείλησε ότι αν η ελληνική πλευρά κάνει τέτοιες σκέψεις «τότε θα βουλιάξει το Αιγαίο» και θα προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα. «Για να μην προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στο Αιγαίο και στα νησιά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες και επιθετικές ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να συμβούν πικρά  γεγονότα που δεν τα επιθυμούμε κι εμείς», δήλωσε. Επίσης, συνέδεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών με αυτό των 8 τούρκων αξιωματικών υπό την απειλή ότι αν δεν προχωρήσει στην έκδοσή τους τότε και η Τουρκία στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας θα συμπεριφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο.

Ικανοποίηση για Μακρόν

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω η Αθήνα είδε χθες με ικανοποίηση τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως η στηρίζει την αμυντική πολιτική της ΕΕ και πως «θα σταθεί στο πλάι κάθε κράτους-μέλους που απειλείται» διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά τόσο τη Βρετανία (υπόθεση Σκριπάλ), όσο και την Ελλάδα. «Θέση της Γαλλίας είναι η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

ωστόσο, αν το ένα στοιχείο της τουρκικής τακτικής είναι η πρόκληση έντασης στο Αιγαίο το άλλο είναι η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς της εν όσω κατηγορεί την Ελλάδα για τέτοια πρακτική. Απαντώντας στην Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία με επίσημη επιστολή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τα Ίμια «τουρκικό έδαφος» περνώντας από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας κατά την πολιτική των γκρίζων ζωνών, στη διακήρυξη της τουρκικής κυριαρχίας στα Ίμια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15