search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:29
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της

18.04.2018 07:44
Τζανακόπουλος: Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στο θέμα των συντάξεων - Media

 

«Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της» διεμήνυσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό ότι ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε». 

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει». 

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε πάντως ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους». 

Όπως επισήμανε στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της. 

Ιδιωτική πρωτοβουλία και εξωτερική πολιτική

Για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». Καλό θα ήταν, είπε, να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι με τη στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης χάνει αντί να κερδίζει έδαφος στο πεδίο τω διεθνών σχέσεων» τόνισε. Οποιαδήποτε διμερής διάφορα της Ελλάδας με τρίτη χώρα είναι και θέμα της ΕΕ, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αντέδρασαν όπως αντέδρασαν γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι…Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους» ανέφερε δε για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα» 

Όσον αφορά το θέμα των οχτώ τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες». Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες εξήγησε. 

Για τους δύο Έλληνες υπενθύμισε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει δια στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες 

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εντός 72 ωρών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα. 

«Το ΔΝΤ έχει χάσει την αξιοπιστία του» 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμενε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή γιατί δεν θα «υπάρχει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή όπως επεδίωξαν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας». «Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα οπότε δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις» επέμεινε.
Κατά τον κ. Τζανακόπουλο η πορεία της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα είναι σταθερή.

«Το ΔΝΤ διαχρονικά υποεκτιμά… Όποια πρόβλεψη κι αν κάνει, έχει χάσει και την αξιοπιστία του από τις προβλέψεις των δυο προηγούμενων προγραμμάτων, και από τις προβλέψεις για το 2015, το 2016 και το 2017… Δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:27