search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:32
MENU CLOSE

Το «κορίτσι-καμήλα» που εκμεταλλεύτηκαν σε τσίρκο: Η γενετική ανωμαλία και η συγκλονιστική ιστορία της (Photo)

18.04.2018 12:17
Το «κορίτσι-καμήλα» που εκμεταλλεύτηκαν σε τσίρκο: Η γενετική ανωμαλία και η συγκλονιστική ιστορία της (Photo) - Media

 

Γεννημένη το 1870, η Έλα Χάρπερ αντιμετώπιζε μια σπάνια γενετική ανωμαλία που έμελε να καθορίσει τη ζωή της. Επρόκειτο για ένα ορθοπεδικό πρόβλημα που δεν της επέτρεπε να προχωρήσει φυσιολογικά, καθώς τα γόνατά της ήταν γυρισμένα ανάποδα. Η πάθηση αυτή ήταν γνωστή ως «υπερέκταση γονάτων», ωστόσο, την εποχή εκείνη είχε επικρατήσει να την αποκαλούν «κορίτσι – καμήλα».

«Με αποκαλούν το «κορίτσι-καμήλα» γιατί τα γόνατά μου είναι ανάκυρτα. Μπορώ να περπατάω καλύτερα στα τέσσερα όπως βλέπετε στη φωτογραφία.  Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ταξίδεψα αρκετά με το τσίρκο και  τώρα, το 1886, αποφάσισα να σταματήσω τις επιδείξεις και να επιστρέψω στο σχολείο, προκειμένου να βρω άλλο επάγγελμα» ήταν τα λόγια στην αποχαιρετιστήρια κάρτα της Έλας Χάρπερ ή αλλιώς, του διάσημου «φρικιού» του τσίρκου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εκείνη την περίοδο, μια γενετική ανωμαλία ήταν μέσο για οικονομική αποκατάσταση για όσους ήθελαν να δουλέψουν σε τσίρκο. Έτσι, η  Έλα σε ηλικία 16 ετών, παράτησε το σχολείο και εμφανιζόταν ως «φρικιό» σε τσίρκο. Το νούμερό της λεγόταν «κορίτσι-καμήλα» και συνήθιζε να βγαίνει στη σκηνή μαζί με μια καμήλα και να περπατάει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και ο μισθός της ήταν 200 δολάρια την εβδομάδα. Οι εφημερίδες την έκαναν πολλές φορές θέμα, χαρακτηρίζοντάς την ως το πιο «όμορφο φρικιό της φύσης»…

Ωστόσο, έπειτα από τέσσερα χρόνια, η Χάρπερ αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως «φρικιό» και να επιστρέψει στο σχολείο. Από τότε, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν και ελάχιστα είναι τα στοιχεία που παραμένουν γνωστά για τη ζωή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1905 παντρεύτηκε και απέκτησε παιδί, το οποίο πέθανε έπειτα από έξι μήνες. Αργότερα, μετακόμισε με τον σύζυγό της στο Νάσβιλ και υιοθέτησε ένα νεογέννητο κοριτσάκι, το οποίο όμως πέθανε επίσης, ύστερα από μερικές ημέρες.

Η Χάρπερ απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο…. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:32