search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:41
MENU CLOSE

Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ που φοβάται ο Ερντογάν; – Η νέα σταρ των εθνικιστών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη

19.04.2018 06:08
Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ που φοβάται ο Ερντογάν; - Η νέα σταρ των εθνικιστών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη - Media

 

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία της Τουρκίας έσπευσε να ανακοινώσει η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του νεότευκτου εθνικιστικού Καλού Κόμματος, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα της ήθελε να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα, όπου ο μικρός εταιρός και ο μεγάλος εταίρος αποδέχεται την προσφορά. Ήξερα ότι ήταν φοβισμένοι, αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσα τρομοκρατημένοι» είπε η Αξενέρ αναφερόμενη στο διδύμο Ερντογάν – Μπαχτσελί.
Η Ακσενέρ, ίδρυσε πριν λίγους μήνες το Καλό Κόμμα προερχόμενη η ίδια και τα στελέχη της από τους εθνικιστές του Μπαχτελί.

 

Η νέα σταρ των εθνικιστών ελπίζει ότι θα αποσπάσει τις εκ δεξιών ψήφους ροκανίζοντας τα ποσοστά του αποδεκατισμένου -λόγω διάσπασης- MHP, που θα πρέπει να ξεπεράσει το δυσθεώρητο εκλογικό πλαφόν του 10% που ισχύει στη γείτονα.

Ήταν πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ και όταν το 1997, ο στρατός προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση, εκείνη «ύψωσε τα στήθη της» και τα έβαλε με τους στρατηγούς. Τότε, ένας από αυτούς, την απείλησε ότι θα την σουβλισει και θα την βάλει για παραδειγματισμό έξω από το υπουργείο της.

Σήμερα, οι οπαδοί της που την λατρεύουν σαν Θεά, πιστεύουν ότι με το θάρρος αυτό που την διακρίνει θα μπορέσει να σταματήσει την κατάρρευση της δημοκρατίας στην χώρα της. Μήπως, όμως, ποντάρουν σε λάθος άνθρωπο;

Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο κόμμα της πρόσωπα από το πολιτικό φάσμα που έχουν εντελώς διαφορετικές καταβολές. Απογοητευμένα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν, ακροδεξιούς, μέλη του κόμματος των γκρίζων λύκων που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή της, ακόμα και αριστερούς.
Γεννήθηκε το 1956 σε μια μικρή κωμόπολη, έξω από την Κωνσταντινουπολη. οι γονείς της ήταν μουσουλμάνοι που ζούσαν στην Θεσσαλονίκη και το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών πήγαν στην Τουρκία.

Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1994, ενώ δίδασκε εκεί, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Μπήκε στο κοινοβούλιο με το κόμμα των γκρίζων λύκων, το οποίο προσπάθησε να εξαγνίσει από το βίαιο παρελθόν του ο σημερινός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το 2016, η Ακσενέρ συγκρούστηκε με τον Μπαχτσελί, όταν εκείνος αποφάσισε να στηρίξει τον Ερντογάν. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40