search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:14
MENU CLOSE

Χάρι και Μέγκαν: Αν θέλετε να έρθετε στον γάμο μας, θα ακολουθείτε τους κανόνες συμπεριφοράς

19.04.2018 14:08
Χάρι και Μέγκαν: Αν θέλετε να έρθετε στον γάμο μας, θα ακολουθείτε τους κανόνες συμπεριφοράς - Media

 

Ο γάμος της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Χάρι εντάσσει την 36χρονη Αμερικανίδα στη σημαντικότερη βασιλική οικογένεια παγκοσμίως και στην εθιμοτυπία της, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων.

Οι καλεσμένοι στον γάμο, στις 19 Μαΐου, θα πρέπει επίσης να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να σεβαστούν αυστηρά το πρωτόκολλο. Ο Ουίλιαμ Χάνσον, ειδικός στους βασιλικούς γάμους και στις επισημότητες των Ανακτόρων, παραθέτει ορισμένα στοιχεία για τη συμπεριφορά που πρέπει ακολουθηθεί και γι αυτήν που πρέπει να αποφευχθεί.

Χαιρετισμοί και υποκλίσεις

Ο χαιρετισμός προς ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας προβλέπει, αν ο καλεσμένος είναι άνδρας, να υποκλιθεί χαμηλώνοντας το κεφάλι, ενώ η γυναίκα πρέπει να κάνει πραγματική υπόκλιση λυγίζοντας τα γόνατα και κρατώντας ίσια την πλάτη.

“Δεν είναι μια υπόκλιση που θα σας κάνει να φθάσετε στο έδαφος και να μην μπορείτε να σηκωθείτε”, χαριτολογεί ο Χάνσον. “Είναι μια κίνηση του κεφαλιού, τα χέρια στο πλάι, το ένα πόδι μπροστά στο άλλο, λύγισμα των γονάτων, η πλάτη ίσια”.

Παρουσία του μελλοντικού συζύγου της, η Μέγκαν θα απολαμβάνει των προνομίων της θέσης που θα έχει στη βασιλική οικογένεια. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα έχουν χαμηλότερο τίτλο θα πρέπει να υποκλίνονται ενώπιον της. Αλλά αν η Μέγκαν διασχίζει μόνη έναν διάδρομο και συναντήσει την πριγκίπισσα Βεατρίκη, που έχει βασιλικό αίμα, (πρωτοξαδέλφη του Χάρι, κόρη του πρίγκιπα ‘Αντριου), τότε η Μέγκαν πρέπει να υποκλιθεί. Είναι κάποια πράγματα που αρχικά προκαλούν σύγχυση…

Για τους αρχάριους, υπάρχει ένας απλός τρόπος να αναγνωρίσουν τη θέση που έχουν διάφορα μέλη μέσα στη βασιλική οικογένεια. “Αρκεί να παρατηρούν τη σειρά των αφίξεων στον γάμο, όσο πιο χαμηλά είναι στην ιεραρχία, τόσο πιο νωρίς φθάνουν”, αναφέρει ο ειδικός.

Παρουσιάσεις και συστάσεις

Ο βρετανός τραγουδιστής Εντ Σίραν έδωσε πρόσφατα ένα παράδειγμα προς αποφυγήν, όταν ακούμπησε το αριστερό του χέρι στον δεξί ώμο του πρίγκιπα Κάρολου την ώρα που οι δυο τους είχαν χειραψία. “Δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο. Δεν χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι, πρέπει να μείνει ακίνητο”, επισημαίνει ο Χάνσον.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τη μονάρχη, η βασίλισσα πρέπει να αποκαλείται “Μεγαλειοτάτη” πριν ο συνομιλητής μπορέσει να την αποκαλέσει “Κυρία”.

Η περιβολή στον γάμο

Η Μέγκαν Μαρκλ έχει ήδη έναν πρώτο γάμο και οι φήμες για το νέο της νυφικό δίνουν και παίρνουν. Θα φορέσει κάτι παραδοσιακό ή θα διαλέξει κάτι λιγότερο συμβατικό;

“Θα είναι ένα νυφικό, αλλά δεν θα είναι κάτι επιβλητικό”, εκτιμά ο Χάνσον.

Όσο για τον πρίγκιπα Χάρι, αναμένεται να φορέσει φράκο, αλλά θα μπορούσε επίσης να φορέσει τη στρατιωτική του στολή. “Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν εξαιρετικός μέσα στη στρατιωτική του στολή στον γάμο του το 2011, η παρουσία του παρέπεμπε σε κάτι από παραμύθι”, εκτιμά ο ειδικός.

Η ανθοδέσμη της νύφης πάντως πρέπει να περιέχει μύρτα. Είναι μια παράδοση που τήρησαν όλες οι νύφες της βασιλικής οικογένειες, πριν από τη Μέγκαν.

Ενδυματολογικός κώδικας των προσκεκλημένων

Οι συστάσεις που δόθηκαν πάνω στις προσκλήσεις ορίζουν “στολή, φράκο, κοστούμι, φόρεμα και καπέλο”. Ο βασιλικός εξπέρ θεωρεί πως είναι “χρήσιμο” η πρόσκληση να αναφέρει το καπέλο, υποδηλώνοντας ίσως κάποια παρατράγουδα που παρατηρήθηκαν στον γάμο του Ουίλιαμ και της Κάθριν Μίντλετον.

Η Σαμάνθα Κάμερον, η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, δεν φορούσε καπέλο. Είχε επιλέξει να στολίσει την κώμη με κάποια κοσμήματα, επισημαίνει ο Χάνσον. “Αναφέρθηκε επίσης ότι ήταν και ξεκάλτσωτη. Ως σύζυγος πρωθυπουργού και κόρη βαρονέτου (τίτλος ευγενείας στη Βρετανία), θα έπρεπε να ήξερε περισσότερα”.

Ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, γνωστός για την τάση του σε στιλιστικές υπερβολές, έκανε τότε αρκετές γκάφες όπως η επιλογή του “σηκωμένου γιακά που θα έπρεπε να είναι χαμηλός”.

Τα βασιλικά ζευγάρια δεν συνηθίζουν να πιάνονται χέρι-χέρι

Ο Χάρι και η Μέγκαν εξέφρασαν μεταξύ τους τρυφερότητα όταν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ήταν πιασμένοι χέρι χέρι, μια ασυνήθιστη συμπεριφορά στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. “Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Χάρι και η Μέγκαν συνεχίσουν να κρατιούνται χέρι χέρι στις επίσημες εκδηλώσεις. Δεν είναι βρετανικό. Είναι μια έκφραση συναισθήματος και εδώ το συναίσθημα εκδηλώνεται μόνο προς τους σκύλους και τα άλογα”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12