search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:50
MENU CLOSE

Υποχώρησε στις «παλιοσειρές»

21.04.2018 03:00
mits-10.jpg

 

Ένα βήμα πίσω από τον Μητσοτάκη στο θέμα της αποστράτευσης των πρώην. Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κυριαρχούν στην επικαιρότητα και αναγκάζουν τη Ν.Δ. να υποβαθμίσει – για μερικές έστω μέρες – την οξεία αντιπολιτευτική κριτική, στο εσωτερικό του κόμματος επιχειρείται να σβήσει μια ακόμη φωτιά. Πρόκειται για τη φωτιά που έβαλε η απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να «απαλλαγεί» από πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς που προέρχονται από τη Ν.Δ.

Η βίαιη εσωτερική αντίδραση στην έμμεση απόπειρα του Μητσοτάκη να «εκπαραθυρώσει» από τα ψηφοδέλτια τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είχε αποτέλεσμα την άμεση αναδίπλωσή του.

Όλα ξεκίνησαν από ένα γεύμα του νέου προέδρου της Ν.Δ. με τον προκάτοχό του τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου όλη η συζήτηση προσανατολίστηκε στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο Μεϊμαράκης την ενεργό πολιτική. Ο ίδιος, από ό,τι προκύπτει έως τώρα, δεν αντέδρασε βίαια, δηλώνοντας στρατιώτης της παράταξης, αλλά έκτοτε το θέμα άρχισε να συζητιέται ευρέως.

Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν πίσω από την απόπειρα αυτή μια προσπάθεια να «πάρουν σειρά» και άλλα στελέχη, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, αν και ουδέποτε ομολογήθηκε – ούτε καν διέρρευσε ως φήμη – το ενδεχόμενο αυτό. Το θέμα είναι πάντως ότι ο «κουρνιαχτός» που σηκώθηκε δημιούργησε σοβαρό προβληματισμό, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος Τύπου να διαψεύσει ότι υπήρξε ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο Μεϊμαράκης.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η διαδικασία για την απαλλαγή των βαρόνων από το κόμμα και όσων έχουν «βαρύ» κυβερνητικό παρελθόν με επίκληση της διαδικασίας ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος δεν έχει τελειώσει και ο Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να βάλει το κόμμα σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένο από τα πολύ «δυνατά χαρτιά» που θέλουν αυτόνομο ρόλο και παρουσία.

Το ζήτημα είναι αν μπορεί να το πράξει προεκλογικά ή θα του δοθεί αυτή η δυνατότητα ύστερα από ένα νικητήριο εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι ανάμεσα στην κριτική που δέχτηκε η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι ότι τα παλαιά ηγετικά στελέχη έχουν δύναμη και πρόσβαση στην κοινωνία και μια αποχώρησή τους θα μειώσει την εκλογική ισχύ του κόμματος.

Κατά τα λοιπά… αντιπολίτευση

Στην Πειραιώς πάντως βλέπουν με ικανοποίηση ότι οι εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα επισκίασαν τους εσωτερικούς τριγμούς στη Ν.Δ. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, παρότι καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, η Ν.Δ. ένωσε τη φωνή της με όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα και του ΚΚΕ κατά της τουρκικής επιθετικότητας για το ζήτημα των Ιμίων.

Παρ’ όλα αυτά η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης δεν χάνουν ευκαιρία να επιχειρούν να αποδομήσουν τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για καθαρή έξοδο: «Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια. Είχε το θράσος – μάλιστα από το Καστελλόριζο – να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο. Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., έχοντας ήδη κρίνει ως «βρόμικο ψέμα» τα περί καθαρής εξόδου.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλους πειραματισμούς», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ δεν παρέλειψε και τις αιχμές για «ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα». Και όλα αυτά βέβαια εντάχθηκαν στο μόνιμο μότο της επικινδυνότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.

Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. συνέχισε το πολιτικό φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής αρνούμενη να μπει στον πειρασμό σχολιασμού της καθημερινής σκληρής κριτικής που δέχεται από την άλλη πλευρά για τους στόχους, τις επιδιώξεις και όσα περί υποκρισίας της απόπειρας προσέγγισης καταλογίζει η Φώφη Γεννηματά.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. χαιρέτισε με ιδιαίτερη θέρμη την ανάδειξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τις προσπάθειες για συνεργασία των δύο κομμάτων με προοπτική την ανάταξη της χώρας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:49