search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:37
MENU CLOSE

Ίντριγκες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αποκαλύπτει ο μητροπολίτης Κύκκου

20.04.2018 06:59
Ίντριγκες για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αποκαλύπτει ο μητροπολίτης Κύκκου - Media

 

Θέμα διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, έθεσε, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικά κανάλια, ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, επιχειρώντας να συνδέσει τη διαρροή των πρακτικών με τη μελλοντική εν δυνάμει υποψηφιότητα του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον οποίο στηρίζει. Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, εάν και εφόσον χηρεύσει, και υποστήριξε ότι ασκείται πολεμική για να πληγεί ο ίδιος ως το σημαντικό στήριγμα του μητροπολίτη Ησαΐα.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ”Φιλελέυθερου’‘, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, οπόταν οι επόμενες εκλογές για τη διαδοχή του μπορεί να γίνουν μετά από χρόνια.
 
Ο Κύκκου Νικηφόρος φόρτωσε ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην εξέταση των καταγγελιών εναντίον του ιερέα Στυλιανού Σάββα και στην ανακριτική επιτροπή της Συνόδου, αναφέροντας ότι «πελαγοδρομούσε».
 
Ο μητροπολίτης Κύκκου αναγνώρισε πως εντός της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν ίντριγκες και φατρίες, αν και, όπως είπε, αυτές υπήρχαν διαχρονικά στην Εκκλησία. Παράλληλα, επανέλαβε την καταδίκη του για τη διαρροή των πρακτικών της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου ημερομηνίας 25 Ιουνίου διευκρινίζοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος τον ενημέρωσε ότι αυτά είχαν δοθεί σε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, οπόταν δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος τα διέρρευσε.

 
Σημειώνεται πως ύστερα από αντιδράσεις συνοδικών αποφασίστηκε ότι τα πρακτικά δεν θα δίνονται πλέον στα μέλη της Ιεράς Συνόδου αλλά θα τα διαβάζουν και αφού γίνουν τυχόν διορθώσεις θα παραμένουν στη Σύνοδο ώστε να μη διαρρέουν προς τα έξω. Για σκοπούς μελλοντικού ελέγχου της ακρίβειάς τους αποφασίστηκε να ηχογραφούνται, όπως δήλωσε χθες στο Τρίτο Πρόγραμμα τους ΡΙΚ ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.
 
Για την ακρίβεια των πρακτικών που δημοσίευσε ο «Φ» και αναδημοσίευσαν και άλλα ΜΜΕ, ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε: «Με λυπεί η διαστρεβλωμένη παρουσίαση που τραυμάτιζε την αλήθεια και μείωνε το δικό μου πρόσωπο στα μάτια του πληρώματος».
 
Χθες ο μητροπολίτης Κύκκου δήλωσε, επίσης, πως με βάση δική του εισήγηση, σε περιπτώσεις αδικημάτων κληρικών η Σύνοδος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις τελεσίδικες αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Όπως είπε, κατόπιν τούτου, το θέμα του ιερέα Στυλιανού Σάββα οδηγήθηκε ενώπιον του πενταμελούς δικαστηρίου το οποίο και αποφάσισε καθαίρεση του εν λόγω κληρικού.
 
Εκφράζαμε απλώς τις απόψεις μας
 
Ως προς τις θέσεις που είχαν εκφραστεί ενώπιον της  Ιεράς Συνόδου στη συνεδρία της 25ης Ιουνίου 2018, ο μητροπολίτης Κύκκου ανέφερε πως τότε δεν ελήφθη οποιαδήποτε απόφαση, αθωωτική ή μη, αλλά οι συνοδικοί εξέφραζαν απλώς τις απόψεις τους.
 
Σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο ίδιος ανέφερε: «Δολοφόνησαν τις τοποθετήσεις εντός Συνόδου. Αφού διάβασα τις αποφάσεις των δύο (πολιτικών) Δικαστηρίων που μιλούσαν για άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση και είπα ότι δεν πρόκειται ούτε για μοιχεία ούτε για πορνεία αλλά για συγκυλισμό, για αυτό και επιβάλλεται να εξετάσουμε τι διαλαμβάνουν στην περίπτωση αυτήν και οι ιεροί κανόνες. Το είπα για να βοηθήσω τη Σύνοδο και αυτό αναγνωρίστηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο και στην τελευταία συνεδρία», είπε.
 
Υιοθέτηση δικαστικών αποφάσεων από Εκκλησία
 
Ετοιμάσαμε γνωμοδότηση κατά πόσον αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που εμπεριέχουν και το στοιχείο του εκκλησιαστικού αδίκου δεσμεύουν ή όχι και τα εκκλησιαστικά δικαστήρια. Αυτή η γνωμοδότηση λέει «ναι μεν άλλο είναι τα πολιτικά και άλλο τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, αλλά ισχύουν οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων.
 
Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης πως όταν πολιτικό δικαστήριο αναλάβει να εκδικάσει παράπτωμα κληρικού, όλη η ανακριτική διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια από την εκκλησιαστική ανακριτική επιτροπή και ο οικείος μητροπολίτης μπορεί να παρακάμψει την ανακτορική επιτροπή και να οδηγήσει το θέμα απευθείας ενώπιον του Πενταμελούς Δικαστηρίου και αυτό έγινε τέταρτο παράρτημα του καταστατικού. Αυτό έπραξε και ο μητροπολίτης Ταμασού», είπε ο Κύκκου Νικηφόρος.
 
Αυτούσια η αναφορά για τον συγκυλισμό
 
Ο μητροπολίτης Κύκκου δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι αφαιρέθηκε από τα δημοσιεύματα το δεύτερο μέρος της δήλωσης του για τον συγκυλισμό ενώπιον της Συνόδου (πρακτικά 25.6.2015).
 
Στο επίμαχο δημοσίευμα του «Φ» (28.3.2018 – βλέπε φωτοαντίγραφο) κατεγράφη αυτούσια η θέση την οποίαν εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στις 25.6.2015 όπως ακριβώς καταγράφεται στα πρακτικά και είναι η εξής: «Ο Μητροπολίτης Κύκκου λέγει ότι το παράπτωμα διά το οποίον κατηγορείται ό πατήρ Στ. Σ. δεν είναι, ούτε μοιχεία, ούτε πορνεία, αλλά «συγκυλισμός» και θα πρέπει να εξετάσωμεν τι οι ιεροί κανόνες διαλαμβάνωσιν εις την περίπτωσιν ταύτην».
 
Πελαγοδρομούσε η ανακριτική επιτροπή
 
Σχολιάζοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ειδικά τον ρόλο της ανακριτικής επιτροπής, η οποία εξέτασε τις καταγγελίες κατά του ιερέα, ο μητροπολίτης Κύκκου ανέφερε: «Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η ανακριτική επιτροπή πελαγοδρομούσε λίγο και καθυστέρησε αδικαιολόγητα».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως η υπόθεση ήταν πολύπλοκη και καθυστερούσε πάρα πολύ και αυτό είχε επιπτώσεις και για τον οικείο μητροπολίτη, ο οποίος προπηλακίστηκε, απειλήθηκε, υβρίστηκε από τους κατοίκους συγκεκριμένου χωριού. Υπέβαλα ερώτημα στη Σύνοδο, ποίας υποστήριξης έτυχε ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και αναγνωρίστηκε ότι δεν έτυχε υποστήριξης, είπε.
 
Ερωτηθείς για τα κίνητρα όσων ήθελαν να τον πλήξουν ανέφερε: «Ξέρω τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο που τρέφει αντιπάθεια προς το πρόσωπό μου. Όσοι τα διέρρευσαν ήθελαν να με πλήξουν επειδή ξέρουν πως είμαι ο πνευματικός πατέρας του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος είναι μορφωμένος άνθρωπος, με βάθος, με έργο γόνιμης εκκλησιαστικής κοινωνικής και εθνικής δράσης. Πλήττοντας λοιπόν τον Νικηφόρο, αφαιρούν από τον Ησαΐα ένα γερό στήριγμα.
 
»Δεν πιστεύω να πιστεύουν ότι εγώ θα διεκδικήσω τον αρχιεπισκοπικό θρόνο καμιά φορά. Μπορεί να πεθάνω πιο γρήγορα από τον Μακαριότατο. Είχα και τις αρνητικές εμπειρίες των προηγούμενων αρχιεπισκοπικών εκλογών, που και νεότερος να ήμουν, και υγιέστερος να ήμουν, δεν θα με ενδιέφερε ο θρόνος. Εκείνο που με ενδιαφέρει», είπε, «είναι να μη σπιλώνεται το όνομα και η υπόληψή μου. Έκτισα ένα όνομα στο πλήρωμα της Εκκλησίας με την όλη δράση μου, με τον κόπο και τον ιδρώτα μου, και δεν επιτρέπω σε κανέναν τυχάρπαστο να μου προσβάλλει την προσωπικότητα, να τη λοιδορεί και να την εμπαίζει», συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32