search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:23
MENU CLOSE

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για ελληνοτουρκική ένταση: «Βρείτε τα»

20.04.2018 07:39
Στόλτενμπεργκ: Μονόδρομος η εφαρμογή της Συμφωνίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - Media

 

Έκκληση προς την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν την ένταση στο Αιγαίο σε πνεύμα καλής γειτονίας απευθύνει μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα», ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με δήλωση – παρέμβαση, ο επικεφαλής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας καλεί την Αθήνα και την Αγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να βρουν λύση στα διμερή ζητήματα.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που αντικατοπτρίζει το βαθμό της ανησυχίας που υπάρχει διεθνώς για την κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο σύρραξης.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις τόσο των υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων, όσο και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης, ενώ στα αλλεπάλληλα επεισόδια στο Αιγαίο και τον Έβρο, ήρθε να προστεθεί και το ζήτημα της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς», το οποίο από μόνο του είναι πολύ ευαίσθητο ακριβώς λόγω του ενδεχομένου να έχει κατέβει η ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος από τουρκικές δυνάμεις -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Αγκυρα.

Όπως είναι γνωστό, διαπραγμάτευση επί αυτών που η Αγκυρα θεωρεί «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο είναι αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι η γειτονική χώρα και που η Αθήνα δεν δέχεται ότι υφίστανται ως θέμα.

Είναι αναμενόμενο ότι η Αγκυρα, ειδικά εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα, θα αυξήσει την πίεση στο Αιγαίο, τόσο για λόγους εσωτερικής προεκλογικής κατανάλωσης, όσο και με στόχο να καταφέρει να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα των «γκρίζων» ζωνών, καθώς και σειρά άλλων επιδιώξεων που έχει σε σχέση με την Ελλάδα. Ελπίζει ότι υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου η Ελλάδα θα ενδώσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της Αγκυρας έχουν σημάνει συναγερμό διεθνώς. Η Ευρώπη, πολύ πιο καθαρά, έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, προειδοποιώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετικότητα. 

Τώρα, το ΝΑΤΟ, μέσω της δήλωσης – παρέμβασης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έρχεται να καλέσει τις δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να βρουν λύση στα διμερή ζητήματα και να αντιμετωπίσουν την ένταση στο Αιγαίο σε πνεύμα καλής γειτονίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:18