search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:04
MENU CLOSE

Πυρετός επαφών Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

20.04.2018 14:30
Τσακαλώτος: Οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση - Media
 
Μπαράζ συναντήσεων με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών θα έχει στην Ουάσιγκτον σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και αύριο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
 
Σήμερα θα έχουν συνομιλίες με τον Επίτροπο οικονομικών, τον πρόεδρο του Eurogroup, τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ και  πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Αύριο με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τη στήριξή της στην ελληνική προσπάθεια, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περικοπές δαπανών από την χώρα μας αλλά μεταρρυθμίσεις.
 
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα πριν οι Ευρωπαίοι δεσμευτούν για το χρέος. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία αποφεύγειι να δεσμευτεί ρητά για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
 
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν διεξάγουν συζητήσεις για την πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας σε εκδήλωση στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο».
 
Για το ελληνικό χρέος, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, τόνισε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνσή του.
 
«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες»: την απάντηση αυτή δίνει ο Μάριο Σεντένο, γεγονός που του επιτρέπει να συμπεράνει ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο».
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε με τη σειρά του, το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, προτρέποντας να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 
Στη μία το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το λεγόμενο Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του ΔΝΤ.
 
Στη συνεδρίαση αυτή πρόκειται να διαφανούν μεταξύ άλλων και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα κρατήσει από δω και πέρα στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, η γερμανική πλευρά ακόμα δεν έχει βρει τον «βηματισμό» της ως προς τα ζητήματα της ευρωζώνης κι είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται πως για τη λήψη οριστικών αποφάσεων είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας θα εκπονηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόσο από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και από του ΔΝΤ.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, ενώ θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις: αυτή που θα έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης θα είναι η έκθεση του ΔΝΤ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας τα επόμενα έτη, ενώ οι εμπλεκόμενοι το χαρακτήρισαν «θετικό σημάδι» στο δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
 
Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα έχει νόημα. Όπως πρόσθεσε, απαιτείται τουλάχιστον μία αξιολόγηση, εκτός από την έγκριση επί της αρχής. Συνεπώς, ο ίδιος εκτιμά πως ο χρόνος τελειώνει «για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε», δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει σύντομα.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24