search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Νέα πρόκληση από το ξενοφοβικό AfD – «Στέλνει» στη γερμανική βουλή τη… Deutsche Welle

21.04.2018 06:59
Γαλλία: Ρατσιστικές «πλάκες» από αστυνομικούς - Media

 

Το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία θέλει να αλλάξει η νομική βάση λειτουργίας της Deutsche Welle. Απορρίπτουν το σχέδιο νόμου οι βουλευτές όλων των υπόλοιπων κομμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το ξενοφοβικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία θέλει να αλλάξει η νομική βάση λειτουργίας της Deutsche Welle, του δημόσιου καναλιού της Γερμανίας το οποίο εκπέμπει σε 30 γλώσσες στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό έφερε ένα σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία βασίστηκε σε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με την οποία τα μέλη των εποπτικών συμβουλίων λειτουργίας των δημόσιων ΜΜΕ θα πρέπει να εγγυώνται την πολυφωνία και την απόσταση από την κρατική εξουσία. Η Εναλλακτική για την Γερμανία προτείνει ο αριθμός των μελών των εποπτικών συμβουλίων που πρόσκεινται στο κράτος να αποτελεί το πολύ το ένα τρίτο και οι υπόλοιπες θέσεις να καταλαμβάνονται από μέλη που δεν έχουν σχέση με την κρατική εξουσία.

Πρώτος στη συζήτηση στο κοινοβούλιο έλαβε τον λόγο ο Τόμας Έρχορν από το ξενοφοβικό κόμμα, ο οποίος προειδοποίησε «για τα μέσα προπαγάνδας στα χέρια της κρατούσας πολιτικής τάξης, τα οποία όχι σπάνια γίνονται όργανο επιβολής εξουσίας κατά των πολιτών» και συμπλήρωσε πως όλα τα καθεστώτα «καταβάλλουν πάντα την προσπάθεια να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο». Επέκρινε τον γενικό διευθυντή της DW Πέτερ Λίμπουργκ ότι επιδεικνύει «ανοχή» και στόχος είναι «να ανεχθούμε τα πάντα από μεσαιωνικές θρησκευτικές αντιλήψεις μέχρι τον σεβασμό όλων των φύλων ή περίεργες πολυπολιτισμικές ιστορίες».

Βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων απέρριψαν την πρόταση και τόνισαν την σημασία της Deutsche Welle ιδίως τώρα σε πολιτικά κρίσιμους καιρούς και σε εποχές όπου οι ψεύτικες πληροφορίες διοχετεύονται όλο και συχνότερα και επηρεάζουν την διεθνή πολιτική. Η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Ελίζαμπεθ Μότσμαν χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Εναλλακτική για την Γερμανία αναλαμβάνει το ρόλο του «θεματοφύλακα της ελευθερίας της γνώμης και της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας». Επεσήμανε πως τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των χρηστών της Deutsche Welle αυξήθηκε από 101 εκατομμύρια σε 157 και πως η γερμανική βουλή «έχει κάθε λόγο να ενισχύσει την DW και να αυξήσει τα κονδύλια της». Επίσης τόνισε πως η DW χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων από τον δημόσιο προϋπολογισμό και εκπέμπει στο εξωτερικό και όχι στην Γερμανία και πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε να κάνει με την χρηματοδότηση των δημόσιων καναλιών που εκπέμπουν στην Γερμανία και χρηματοδοτούνται με εισφορές.

Ο Τόμας Χάκερ από το Κόμμα των Φιλελευθέρων FDP εξήρε τον ρόλο της DW «για την ελευθερία, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αραβικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και τόνισε πως «όποιος θέλει να ενημερωθεί πολιτικά στη Βυρηττό, το Αμάν ή την Ραμπάτ μπορεί να ενημερωθεί από την DW» και συμπλήρωσε ότι ο σταθμός με τις επιλογές του και την ελευθερία της γνώμης μεταφέρει και άλλες αξίες στον αραβόφωνο χώρο.

Επίσης υποστήριξε τη διεύρυνση του τουρκικού προγράμματος αφού ο Τύπος και η ελευθερία της έκφρασης υπό τον Ερντογάν δέχεται χτυπήματα. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μάρτιν Ραμπάνους δήλωσε πως «γεγονότα αντί fake news αυτή είναι η κατεύθυνση της DW». Το 96% των χρηστών δηλώνουν ότι η DW έχει μεγάλη αξιοπιστία, πως η πρόταση της Εναλλακτικής για την Γερμανία είναι ένας Δούρειος Ίππος και «κάνοντας λόγο για απόσταση από την κρατική εξουσία χρησιμοποιεί μια δεξιά λαϊκιστική πολιτική».

Η Ντόρις Αχελβίλμ από το κόμμα η Αριστερά έκανε λόγο για τις πάμπολλες συνεντεύξεις με αλλοδαπούς για τους «οποίους ο σταθμός αυτός είναι μια απαραίτητη πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης». Η κοινοβουλευτική της ομάδα θεωρεί σωστή την ενίσχυση του σταθμού ωστόσο ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και περισσότερες μονιμοποιήσεις ελεύθερων συνεργατών, οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα των εργαζομένων. Τέλος και η Μάργκιτ Σταμπ από τους Πράσινους έκανε λόγο για «μια ισχυρή δημοκρατική και ελεύθερη φωνή της Γερμανίας».

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10