search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν

21.04.2018 08:09
Οργή Τζανακόπουλου κατά Athens Voice: Μισανθρωπισμός και κοινωνικός κανιβαλισμός  - Media

 

Σίγουρος ότι «τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις» εμφανίζεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλάει για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της μεταμνημονιακής εποχής, τονίζοντας ότι βασίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και άλλων δεδομένων, ενώ παράλληλα αρνείται πως υπάρχει γι’ αυτό δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει, τέλος, για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας με βάση τη στάση επιθετικότητας που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα και θεωρεί πως είναι κρίσιμο να υπάρξει μια βελτίωση στις διαδικασίες του κόμματος.

-Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, αλλά και για το 2019. Κατά συνέπεια η εν λόγω αναθεώρηση έχει αντίκτυπο και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταυτόχρονα τα ψηφισμένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Γενάρη του 2019. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας προοπτικής;

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς. Καλό είναι λοιπόν να μιλάμε πάντα επί δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και όχι των εκτιμήσεων που κάνει κατά καιρούς το Ταμείο, οι οποίες εξάλλου διαρκώς αστοχούν. Τα δεδομένα λοιπόν είναι ότι η χώρα επί τρία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από μια μακρόχρονη υφεσιακή πορεία επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική, η οποία είναι απολύτως καθοριστική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Επομένως, τα κινδυνολογικά σενάρια από όπου και αν διακινούνται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

– Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Υπάρχουν φωνές, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που λένε ότι δεν ξέρουν καν τι περιλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά δημοσιεύματα τόσο από το εξωτερικό όσι και από το εσωτερικό κάνουν λόγο για δυσφορία των δανειστών στο κομμάτι των μέτρων κοινωνικής πολιτικής του εν λόγω σχεδίου. Υπάρχει εν τέλει μια μυστικοπάθεια γύρω από το σχέδιο αυτό; 

Η ανταπτυξιακή στραγητική μιας κυβέρνησης που έχει ανοίξει διά των περιφερειακών συνεδρίων μια πανελλαδική, δημόσια διαδικασία διαβούλευσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μυστική ή κρυφή. Αυτή η αναπτυξιακή στραγητική αποτυπώνεται και στο σχέδιο που έχει κατατεθεί ενόψει του Eurogroup και περιγράφει τους βασικούς αρμούς στους οποίους έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα, πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με βάση την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της εργασίας, των μισθώνκαι της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους και της νέας γενιάς. Επομένως, τα περί δυσφορίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθούν και από την άλλη δεν ευσταθούν ούτε τα σενάρια αποδοκιμασίας από τους δανειστές. Σας είπα προηγουμένως ότι η πορεία εξόδου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40