search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:54
MENU CLOSE

Νέα κόντρα Τουρκίας-Ευρώπης: Η Άγκυρα θέλει προεκλογικές συγκεντρώσεις, Αυστρία και Ολλανδία λένε όχι

21.04.2018 16:33
«Βγάζει γλώσσα» ο Τσελίκ: Η Ευρώπη μας έχει ανάγκη - Media
 
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κατήγγειλε σήμερα ως “αντιδημοκρατικές” τις δηλώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Αυστρίας οι οποίες διαμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους οι Τούρκοι πολιτικοί ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
 
“Είναι σαφές ότι οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν βασίστηκαν στις δημοκρατικές αρχές όταν λάμβαναν αυτές τις αποφάσεις”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσελίκ. “Με αυτήν την προσέγγιση, η Αυστρία και η Ολλανδία δηλητηριάζουν τις δημοκρατικές αξίες των ίδιων των χωρών τους (…) Συμβάλουν στην ανάδυση ρατσιστικών πολιτικών κινημάτων που είναι αντίθετα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε, σε σειρά μηνυμάτων του, ο Τούρκος υπουργός.
 
Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Βιένη δεν επιθυμεί και δεν θα εγκρίνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της Τουρκίας στο έδαφός της. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί “να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη”.
 
Ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι “η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία ενόψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή”.
 
“Πρόκειται για τουρκικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε επομένως να μείνει στην Τουρκία”, συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξηγώντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις “μπορεί να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη” στη χώρα του.
 
Πέρσι, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία απαγόρευσαν επίσης πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:54