search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:51
MENU CLOSE

Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ – Πότε θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος

22.04.2018 17:50
Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Πότε θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος - Media

 

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εμφανίζεται η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία από Δευτέρα αρχίζει τις κινητοποιήσεις της.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αντιδρώντας στο σχέδιο για την πώληση των μονάδων και των λιγνιτορυχείων.

Πληροφορίες του news247.gr αναφέρουν ότι η ΓΕΝΟΠ, η οποία είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει προσωπικό ασφαλείας, προτίθεται να βγάλει εκτός λειτουργίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάποιες από τις μονάδες παραγωγής, προκειμένου να υπάρξει έλλειψη ρεύματος και να γίνουν περιοδικά κάποιες προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος.

Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή πράγματι η παραγόμενη ενέργεια είναι λιγότερη από τη ζήτηση, ο Διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ανεξάρτητη εταιρεία, θα πρέπει να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ, το Διαχειριστή του δικτύου, να αρχίσει περικοπές.
 
Βεβαίως, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει ήδη αντιδράσει και ο εκπρόσωπό της Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση συκοφαντεί τον αγώνα μας τρομοκρατώντας τους πολίτες για διακοπές ρεύματος και προσθέτοντας ότι η ΓΕΝΟΠ θα καταθέσει αγωγές κατά των υπουργών που υπογραφούν το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ. 
 
Όπως σημειώνει το news247.gr, εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν καλά τη δομή του συστήματος, αναφέρουν ότι ακόμα και αν βγούν εκτός λειτουργίας όλοι οι θερμικοί σταθμοί της ΔΕΗ (λιγνιτικοί και φυσικού αερίου) το σύστημα μπορεί να έχει επάρκεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ήλιο ώστε να δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά την ημέρα (πράγμα που θεωρείται δεδομένο την εποχή αυτή) και αέρα ώστε να δουλεύουν τα αιολικά τη νύχτα.
 
Τα δεδομένα θα αλλάξουν αν οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ παρέμβουν στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Αυτό όμως είναι κάτι που δύσκολα θα το επιχειρήσουν καθώς οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό και εάν σταματήσει η παραγωγή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχειλίσεων.
 
Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει εάν η απεργία της ΔΕΗ είναι παρατεταμένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δεν είναι σε λειτουργία, οπότε, εάν η απεργία ξεπεράσει τις 4 με 5 ημέρες, ίσως να μην υπάρχει αρκετό αέριο για όλες τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (πάντα με την υπόθεση ότι όλα τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ βγούν εκτός).
 
Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι οι δεν θα υπάρξουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). 
 
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι παρακαλουθεί στενά τη διαμορφούμενη κατάσταση και έχει ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα –με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές του- για να διασφαλίσει την ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς.
 
«Οσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις και για όσο χρειαστεί, ο ΑΔΜΗΕ θα παρακολουθεί αδιάλειπτα τη λειτουργία του Συστήματος και θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία του, εάν αυτό απαιτηθεί», αναφέρει.
 
Εκτιμά, τέλος, ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα μεγάλης κλίμακας. Σε κάθε περίπτωση, «η Διοίκηση και το προσωπικό του Διαχειριστή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφαλής και συνεχής τροφοδοσία όλων των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:50