search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:27
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Ρεαλιστικός» στόχος η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι αρχές Ιουλίου

23.04.2018 11:04
4440170.jpg

 

H χώρα επιστρέφει σε καθεστώς κανονικότητας διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπογράμμισε, «δεν τελειώσαμε ακόμη, έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην οικονομία και την τελική ευθεία της προσπάθειας εξόδου από το πρόγραμμα, την Τουρκία αλλά και το εσωτερικό μέτωπο σε μια προσπάθεια να αναδείξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές και να συσπειρώσει τις κομματικές και κυβερνητικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, εν όψει δύο κρίσιμων Eurogroup στις 27 Απριλίου και στις 21 Ιουνίου ο πρωθυπουργός απάντησε στα διάφορα σενάρια περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής κλπ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η ‘βρώμικη’ έξοδος».

«Δεν διακυβεύεται η αξιοπιστία της εξόδου από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ»

«Υπάρχει» είπε, «μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος» που είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι «θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης, χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε».

Αναφερόμενος στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης σημείωσε ότι είναι «ρεαλιστικός» ορίζοντας το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή λίγο μετά, στις αρχές του Ιουλίου. Τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, είπε, είναι:

–η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης

–η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

–η συμφωνία για την μεταπρογραμματική παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.  

Παραδέχτηκε ότι ένα από τα κύρια θέματα που παραμένει πράγματι ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και σε αυτή τη συζήτηση, συνέχισε «η ελληνική πλευρά έχει γίνει περισσότερο από σαφής εδώ και καιρό».

Έχουμε πει, σημείωσε, σε όλους τους τόνους ότι βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μή συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι. Βασική μας θέση ήταν και παραμένει ότι η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει μόνη της τις αναγκαίες πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Απέρριψε τα σενάρια ανταλλαγής των «δύο» με τους «οκτώ»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαπιστώνοντας «νευρικότητα» της Τουρκίας, η οποία, είπε «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Συρίας αλλά και στις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο» και σημείωσε πώς χάρη στην «ανακτημένη αξιοπιστία» έχει δημιουργήσει «ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης και συμμαχιών για τη υποστήριξη των δίκαιων θέσεών της». Ειδικότερα, επικαλούμενος τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και την «έμπρακτη υποστήριξη» της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη απο ποτέ άλλοτε».

Από την άλλη υπονόησε ότι η «νευρικότητα» της Τουρκίας οφείλεται και σε στρατηγικές επιλογές που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «ταλάντευση» ως προς το στόχο της ένταξη στην ΕΕ και «φλερτ με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».  «Αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή».

Ως εκ τούτου σημείωσε πως «το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενο». Από την άλλη τόνισε πως οι δηλώσεις Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη, «να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές».

Ξέκοψε επίσης τα σενάρια ανταλλαγής των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς: «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο». Αναμένουμε, συνέχισε, «την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του κράτους Δικαίου και  «απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

 

Το «αντισύριζα μέτωπο» αξιωματικής αντιπολίτευσης κι εκδοτικού – επιχεηρματικού κατεστημένου

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός ουσιαστικά περιέγραψε για μία ακόμη φορά τον αντίπαλο της κυβέρνησης, μιλώντας για ένα «μαύρο», αντισύριζα μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, και μάλιστα επιτυχημένοι, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα απο τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν.

Καταλόγισε στην ΝΔ μια στρατηγική με ελατήριο τον φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει τους στόχους του σε σχέση με την οικονομία αλλά και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, «Και από τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στα δημόσια έργα και τη σαπίλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την υπόθεση Νοβάρτις,  και τη υπόθεση του Ναρκοπλοίου Νoor1 που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε το Κινέζο».

Ανέφερε πως «το παλιό πολιτικό σύστημα όσο και οι οικονομικοί του προστάτες έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι εμείς μιλάμε σοβαρά». «Ούτε παίζουμε, ούτε φοβόμαστε, ούτε ντιλάρουμε», όπως οι προηγούμενοι, διεμήνυσε. Και πρόσθεσε: «την δέσμευση μας για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε, θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος».

Μηνύματα και διλήμματα επιφύλαξε ο πρωθυπουργός και προς το Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς να το κατονομάζει σημείωσε με νόημα πως «το πραγματικό μέτωπο δημοκρατίας συγκροτείται και πάνω σε αυτό το κοινωνικό και πάνω από όλα δίκαιο αίτημα»(σ.σ. το αίτημα για καταπολέμηση της διαπλοκής, δικαιοσύνη, κλπ).

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας κλιμάκωσε τη ρητορική της αντιπαράθεσης με τον αντίπαλο σε μια προσπάθεια μέγιστης συσπείρωσης σε κυβέρνηση και κόμμα: «δεν μας τρομάζει, είπε, «η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:25