search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να καθορίζουμε οι βαλκανικές χώρες τις εξελίξεις στην περιοχή μας

24.04.2018 16:19
«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ»: Διάσκεψη με ελληνική πρωτοβουλία για την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια - Media

 

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλαν από το Βουκουρέστι οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι στόχος της Συνόδου Κορυφής των τεσσάρων χωρών είναι «να είμαστε εμείς οι βαλκανικές χώρες που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις ατζέντες τρίτων».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, συγκρούσεις, πολέμους. Είναι, όμως, μία περιοχή που έχει μεγάλες δυνατότητες και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ», προσθέτοντας ότι «η ιδέα της Συνόδου στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μία ιδέα που βγήκε από τις δικές μας συναντήσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η τετραμερής σύνοδος μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και σημείωσε ότι «η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μιας χώρας που εργάζεται σκληρά γι’αυτή τν προοπτική, μια χώρα η οποία τα προηγούμενα χρόνια έχει υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τς συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης», ενώ σε πιο συνολικό πλαίσιο, τόνισε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων στα Βαλκάνια. Κατά τη συνάντησή μας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων έργα όπως η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον Δούναβη, η οδική διασύνδεση ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη – Σόφια – Βουκουρέστι» προσθέτοντας ότι «θα διεκδικήσουμε την άντληση κονδυλίων από την ΕΕ αλλά και άλλους πιθανούς επενδυτές για την πραγματοποίηση αυτών των έργων».

Από την πλευρά της, η οικοδέσποινα της Συνόδου, πρωθυπουργός Βιόριτσα Νταντσίλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας συνεργάτης κλειδί για μας στην περιοχή και θέλουμε να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο», ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς την υποστήριξή σας δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Θυμάμαι τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, η οποία έβαλε το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. […] Πιστεύω ότι η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε καλό δρόμο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτής της περιοχής των Βαλκανίων…. Οταν εμφανίζεται σε ένα μέρος των Βαλκανίων μια διένεξη, αυτό χτυπάει πάντα και αλλού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:23