search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:47
MENU CLOSE

Φωτίου για αναδοχή: Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια

25.04.2018 17:18
Φωτίου: Πιστεύω ότι όλα αυτά για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις δεν ισχύουν - Media
 
«Δεν μπορούμε για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή γιατί θα ακυρώσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά. Θα εκπέσει (σ.σ. το άρθρο). Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλα μας. Εξαίρεση ομόφυλων από την αναδοχή σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε έτοιμοι, με μεγάλη διάθεση να βελτιώσουμε ότι επιθυμείτε».
 
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του άρθρου 8 που προβλέπει την δυνατότητα αναδοχής ανήλικων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας ανοιχτή σε προτεινόμενες αλλαγές.
 
«Πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα τρέξουν για αναδοχή; Θα εξαιρέσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά; Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα με τρεις επιστημονικούς ελέγχους. Γι’ αυτούς που μιλούν για τα πρότυπα της οικογένειας το παιδί θα βλέπει ως πρότυπο τη φυσική του οικογένεια. Γιατί όχι μόνο δεν ξεκόβει από αυτήν, αλλά μπορεί να επιστρέψει αμέσως αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα παρακολουθούν για 2-3 χρόνια την πορεία της αναδοχής και τη συμπεριφορά της ανάδοχης οικογένειας. Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Δεν κρίνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά η καταλληλότητα του γονιού» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, απαντώντας τόσο στις επικρίσεις που δέχθηκε νωρίτερα από την αντιπολίτευση όσο και στις ενστάσεις που εκφράζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης επί της επίμαχης διάταξης.
 
Η κ. Φωτίου δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένη από τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, για το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής τονίζοντας ότι «παρά τις διαφωνίες μας έχουν θιγεί σημαντικά ζητήματα». «Εκείνο που ξέρει η ελληνική κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά στα ιδρύματα και την ίδια ώρα νεαρά ζευγάρια να κλαίνε. Να είναι υποψήφια και να μην μπορούν επί 6 χρόνια να πάρουν ένα παιδί, αλλά και εμείς να κλείνουμε τα αυτιά μας και το εμπόριο βρεφών να ανθεί» τόνισε και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει με επιστημονικά και θεσμικό τρόπο αυτά τα ζητήματα. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, βάζουμε αυστηρές ημερομηνίες για την αναδοχή και την υιοθεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε 3 μήνες να καταθέσουν την έκθεση τους, ενώ αν δεν τηρήσουν τη σαφή χρονική διαδικασία θα υπάρξουν κυρώσεις».
 
Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στο ηλεκτρονικό μητρώο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος θα ξέρει πόσα παιδιά υπάρχουν και πόσοι υποψήφιοι για αναδοχή και υιοθεσία. «Δεν μπορείτε να στερήσετε αυτό το ασφαλές και διάφανο σύστημα, στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει όλοι να πάμε μαζί και να σκορπίσουμε ένα χαμόγελο στην κοινωνία. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε την ελληνική κοινωνία που αγωνιά. Η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη για να φύγει ένα παιδί από το ίδρυμα.
 
Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα καλοπροαίρετα. Κανείς όμως δεν μπορεί να στερήσει από την κοινωνία και από τα νέα ζευγάρια κάτι που περιμένουν και θέλουν» επεσήμανε. Απαντώντας στις επικρίσεις για την επαγγελματική αναδοχή, η κ. Φωτίου αντέτεινε ότι «ούτε μια μέρα ένα παιδί δεν πρέπει να μπαίνει στο ίδρυμα».
 
«Πάμε για αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ότι θέλετε, να δημιουργήσουμε και διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Στο καλύτερο ίδρυμα να είναι ένα παιδί, ιδιαίτερα μέχρι τριών ετών, είναι καταστροφή νοητική και ψυχολογική για αυτό» κατέληξε η κ. Φωτίου.
 
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό για την καταλληλότητα του γονιού. «Όταν μιλάμε για παιδιά πρέπει να είμαστε μεν απλοί και κατανοητοί, αλλά αυστηροί στους κανόνες. Δεν υπάρχει αποτύπωμα αριστερό, συντηρητικό ή δεξιό. Βάζουμε πάνω από όλα την προστασία των παιδιών. Εμείς θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο προστασίας τους και η ευθύνη μας είναι τεράστια. Η ευθύνη να γίνεις ανάδοχος σημαίνει υποστήριξη της οικογένειας. Ο ανάδοχος αναπτύσσει πνευματική συγγένεια και αναλαμβάνει την υποχρέωση να του εμφυσήσει αξίες και ιδανικά. Συμμετέχει και συμπράττει στην προσωπικότητα του παιδιού ο ανάδοχος» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Ο ρόλος της αναδοχής κρίνεται σημαντικός. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιτρέπεται η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό. Λέμε ναι επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε τις όποιες προτάσεις μας».
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει στο επίμαχο άρθρο, ενώ έκανε λόγο «για αντιδράσεις που υπάρχουν από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι». «Θέλω να δω τη διάταξη. Αφορά ελάχιστο αριθμό ατόμων. Εκεί θέλω τη σοφία σας. Να το δούμε ανθρώπινα. Εγώ μεγάλωσα στην επαρχία. Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις. Υπάρχει ένα μικρό αλλά υπαρκτό θεματάκι, να το δούμε με αγάπη, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε για σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει, με πάνω από 2.500 ανήλικα παιδιά να φιλοξενούνται σε ιδρύματα και μονάδες φροντίδας. «Ούτε επιτρέπεται, ούτε ανοίγεται μέσω της αναδοχής το παράθυρο για τα ομόφυλα ζευγάρια» επεσήμανε ο κ. Παπαφιλίππου ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σκόπιμα επικεντρώνει την κριτική της στο άρθρο 8 και διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα για μικροκομματικά οφέλη.
 
Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το άρθρο 8 και επιφυλάσσεται επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε «έρχεται στη Βουλή χωρίς να στηρίζεται σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή». Παράλληλα, επεσήμανε ότι το άρθρο 8 επισκιάζει τον πραγματικό πυρήνα της παιδικής προστασίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο.
 
«Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Οι κρίσιμες συνθήκες που ζει η ελληνική κοινωνία δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος. Πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία. θα κριθούμε όλοι αλλά δεν μπορεί να μας κουνάτε το δάχτυλο. Ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν γίνεται στο όνομα των δήθεν προοδευτικών σας ιδεών. Το μέλημα σας είναι να αξιοποιήσετε την αναταραχή στον δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε για τα κρίσιμα θέματα των συντάξεων και του αφορολόγητου» τόνισε και κατέληξε: «Για τη ΝΔ πρωταρχικό μέλημα είναι να διασφαλίζεται στον βέλτιστο βαθμό το συμφέρον του παιδιού και κάθε παιδί να βρίσκει την οικογένεια που πρέπει».
 
Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των δικαιωμάτων αναδοχής και υιοθεσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπέρτατος στόχος πρέπει να είναι τα δικαιώματα του παιδιού πριν από του ενήλικα» ενώ ζήτησε να μπει και η κύρωση της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού. «Πρέπει να βάλουμε το καταλληλότερο, αυτό που συμφέρει το παιδί. Δεν είναι τομή το νομοσχέδιο έχει όμως θετικές διατάξεις. Επιφυλασσόμαστε να δούμε πιο εξιδικευμένα την ψήφο μας» ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
 
Μίλησε ακόμα για «ιδεοληψίες αριστερές και δεξιές που ελοχεύουν» σημείωσε ότι δεν θέλει «να δαιμονοποιήσει καμία αντίληψη» και πρόσθεσε ότι «αν στόχος είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις πρέπει να σκεφτούμε και αν κάποια πράγματα τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».
 
Αναφερόμενη ειδικότερα στο άρθρο 8, τόνισε ότι υπάρχει διεύρυνση των προϋποθέσεων και γίνεται προσπάθεια να εισάγει επιπλέον προστασία για το παιδί, ενώ διευρύνει τα δικαιώματα των ανάδοχων και προσπαθεί να βάλει όρια σωστά για την αποφυγή περιπτώσεων που διώκονται λόγω διάπραξης αδικημάτων.
 
Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η δυνατότητα να μπουν και άλλα αδικήματα, για παράδειγμα αν κάποιος καταδικάστηκε για σοβαρό αδίκημα όπως ληστεία ή πορνογραφεία, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα αναδοχής. «Πρέπει να δούμε ως που διευρύνουμε τα όρια. Είναι προφανές ότι η διεύρυνση είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά να το δούμε όταν λέμε ποίοι είναι κατάλληλοι ανάδοχοι» επεσήμανε.
 
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αιβατίδης, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8 που καταστρατηγεί όπως είπε «τον θεσμό της οικογένειας και τις ελληνοορθόδοξες αρχές» και έκανε λόγο για ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύονται.
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του για την πρόβλεψη αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «βασικό και αναγκαίο κριτήριο για την αναδοχή και την υιοθεσία πρέπει να είναι η ομαλή ψυχοκινιτική κατάσταση του παιδιού».
 
Παράλληλα, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτική αναδοχή, τονίζοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τα ιδρύματα, όμως τα απροστάτευτα παιδιά και κυρίως τα ΑΜΕΑ δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα».
 
«Σε καμία περίπτωση τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν εξασφαλίζουν την προστασία των απροστάτευτων παιδιών. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» συνολικά. Για εμάς το κράτος θα πρέπει να έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του παιδιού με στήριξη και της οικογένειας» κατέληξε ο κ. Συντυχάκης.
 
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, υποστήριξε ότι το ερώτημα δεν είναι αν έχουν το δικαίωμα τα ομόφυλα να μπορούν να γίνονται ανάδοχοι αλλά αν η κοινωνία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
 
«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αρνητική. Δεν είμαι ώριμη για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται τεράστια κοινωνική υποστήριξη για τέτοιο εγχείρημα» υπογράμμισε, ενώ υποστήριξε ότι «επιχειρείται από τη κυβέρνηση ένας «κακόγουστος αποπροσονατολισμός».
 
«Καταψηφίζουμε επί της αρχής και θα κρατήσουμε την επιφύλαξη μας στην Ολομέλεια» κατέληξε.
 
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, σημείωσε ότι «μια ανάγνωση του νομοσχεδίου πείθει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ασάφειες που δίνουν την εντύπωση μιας γρήγορης και πρόχειρης επεξεργασίας του». Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 8, επεσήμανε ότι ακούει με σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις ενστάσεις που εκφράζονται για το κατά πόσο η κοινωνία θα δεχθεί μια τέτοια τολμηρή νομοθετική κίνηση.
 
«Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, όμως την ώρα που αναλαμβάνονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και τόλμη από τους βουλευτές για να πάμε μπροστά. Έχουμε επιφυλάξεις για σειρά ζητημάτων όμως είναι θετική η στάση μας καταρχήν στο νομοσχέδιο» κατέληξε ο κ. Λυκούδης.
 
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:47