18/01/2021 00:01:17

«Καθαρή» έξοδος, αλλαγές στην ευρωζώνη, Τουρκία και προσφυγικό στην ατζέντα της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα

«Καθαρή» έξοδος, αλλαγές στην ευρωζώνη, Τουρκία και προσφυγικό στην ατζέντα της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα  - Media

 

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (10:00) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (10.50) και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη (17:30).

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ξεκινήσει στις 10:50 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ με μετά το πέρας αυτής οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής , κατά την οποίαο Πρόεδρος Γιούνκερ θα απευθυνθεί προς την Εθνική Αντιπροσωπεία.

"Καθαρή" έξοδος, αλλαγές στην ευρωζώνη, Τουρκία και προσφυγικό στην ατζέντα

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.

 

Δεν θεωρείται τυχαίο, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της  επίσκεψης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα. Επίσης, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών.

Η Κομισιόν εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του EG του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της ΕΖ μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.