search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Πρώιμες οι συζητήσεις για τις φρεγάτες επιμένει η κυβέρνηση – Οι πρώτες παρενέργειες μέσω Γερμανίας

26.04.2018 07:39
Πρώιμες οι συζητήσεις για τις φρεγάτες επιμένει η κυβέρνηση - Οι πρώτες παρενέργειες μέσω Γερμανίας - Media

 

Η κυβέρνηση χθες επιχειρώντας  να μαζέψει το θέμα με τις φρεγάτες, μέσω του Πάνου Καμμένου έδωσε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τις συζητήσεις με τι γαλλική πλευρά, ωστόσο μετά την πρόωρη δημοσιοποίηση του θέματος  από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη και την έκταση που έλαβε, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες παρενέργειες.

Χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αποκάλυψε  δυσφορία και αντίδραση από την πλευρά του αντιπολιτευτικού κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων οι οποίοι παρουσιάζουν τις ελληνογαλλικές συζητήσεις ως «αθέμιτη συμφωνία» υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων  και σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων. Ζητούν δε η κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο και σε κάθε περίπτωση μην στηρίξει αυτή τη συμφωνία.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΘΑ και παρόντος του Φώτη Κουβέλη, παρουσίασε αναγκαστικά την επίσημη εκδοχή περί των συζητήσεων Τσίπρα – Μακρόν γύρω από το ενδεχόμενο ναυπήγησης φρεγατών στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις επέμενε στο ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και καμία συμφωνία μέχρι στιγμής και παρέπεμπε για απαντήσεις στη συνέντευξη Καμμένου στέλνοντας σήμα ότι ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στις του Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ή με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος  στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΘΑ κάλυψε τυπικώς τον Φώτη Κουβέλη, αποδίδοντας τον ντόρο για τις φρεγάτες στο σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής (το οποίο όπως είπε περιείχε λεπτομέρειες που δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος).

Ο υπουργός προέταξε το θέμα της ναυπήγησης λέγοντας πως σε υψηλότατο επίπεδο, δηλαδή στις συνομιλίες Τσίπρα – Μακρόν «εξετάστηκε η πιθανότητα μέρους του ποσού των 8 δις που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, το οποίο αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία προς την Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα». «Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες» είπε προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίστηκες θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό γενικότερα για συνέργειες στην αμυντική βιομηχανία .

Ωστόσο, ερωτώμενος να ξεκαθαρίσει το θέμα των φρεγατών FREMM παραδέχτηκε ότι και το θέμα του leasing στο οποίο αρχικώς αναφέρθηκε ως παλαιό πρόγραμμα από την εποχή Μεϊμαράκη που δεν τελεσφόρησε για οικονομικούς λόγους, τέθηκε στις συνομιλίες Τσίπρα – Μακρόν, όπως και το θέμα της ναυπήγησης συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά συζητιούνται σε ανώτατο επίπεδο και είναι πολύ πρώιμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44