search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Καυγάς για την τεκνοθεσία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2018
26-4-2018
27.04.2018 03:00
omof.jpg

 

Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη δυνατότητα που παρέχεται στα ομόφυλα ζευγάρια

«Φωτιά στα τόπια» εντός του ΣΥΡΙΖΑ βάζει το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, του οποίου η συζήτηση άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ρύθμιση περί αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης πυροδότησε συντηρητικές αιτιάσεις μερίδας της κυβερνητικής παράταξης με αποτέλεσμα κοντά στους δέκα βουλευτές να έχουν ήδη τοποθετήσει τις επιμέρους διαφωνίες τους, με τρεις εξ αυτών να συντάσσουν επιστολή μάλιστα προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητώντας τροποποίηση ή και συνολική αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά στην επιστολή της – την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Ντζιμάνης και Ιωάννης Καραγιάννης – υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «καμία αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορεί να επέλθει χωρίς τη ζύμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη. Γιατί επιδιώκουμε να πάμε κόντρα; Ειδικά αυτήν τη στιγμή;».

Και σημειώνει πως «ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα».

Εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, κατά πληροφορίες αντίθετοι στην επίμαχη διάταξη (άρθρο 8 του νομοσχεδίου) εμφανίζονται και οι βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης, Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Παναγιώτα Βράντζα, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Θεόδωρος Παραστατίδης και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Την ίδια όμως στιγμή υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Αννέτα Καββαδία, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Σπύρος Λάππας, η οποία με δημόσιες και μη παρεμβάσεις ανέλαβε να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση του νομοσχεδίου.

Υπέρ και κατά

Πάντως στη συζήτηση που άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν τοποθετήθηκε κάποιος από τους βουλευτές που δηλώνουν τη διαφωνία τους με την επίμαχη ρύθμιση. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αρνητική, όπως άλλωστε αναμενόταν, με το επίμαχο άρθρο εμφανίστηκε η Ν.Δ.

Αντιθέτως θετική εμφανίστηκε, επιφυλασσόμενη για την τελική θέση του κόμματος, η εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Αρνητικός στη διάταξη εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δηλώνοντας ότι το κόμμα του συνολικά θα τοποθετηθεί με «παρών» στο νομοσχέδιο, ενώ από τους ΑΝΕΛΛ ο εισηγητής Γιώργος Λαζαρίδης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τη διάταξη, ενώ αντιθέτως ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο δήλωσε πως συμφωνεί με το επίμαχο άρθρο. Θετικός καταρχήν για την επίμαχη ρύθμιση εμφανίσθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Λυκούδης, αν και επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος στην ολομέλεια. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου κάλεσε χαρακτηριστικά τους βουλευτές να ψηφίσουν ενωμένοι τις διατάξεις που προωθεί, δηλώνοντας ταυτόχρονα απολύτως δεκτική σε όλες τις βελτιωτικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ξεκαθάρισε δε πως, εάν στη δυνατότητα αναδοχής δεν εντάσσονταν τα ομόφυλα ζευγάρια, αυτομάτως θα αποκλείονταν από το σχετικό δικαίωμα και τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και επιθυμούν διακαώς να φροντίσουν ένα παιδί από ίδρυμα.

Η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίστηκε με την ακρόαση φορέων, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59