search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:52
MENU CLOSE

Καραμανλική εκλογική σαλάτα – Προετοιμασία για την αποφυγή αιφνιδιασμού από τον Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2018
26-4-2018
28.04.2018 03:00
4419626.jpg

 

Οι συνεχείς εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, η προσπάθεια ολοκλήρωσης των οργανωτικών διαδικασιών με την εκλογή νέων οργάνων σε επίπεδα δήμων και περιφερειών, αλλά και η ανάδειξη 1.000 συνέδρων για το επόμενο τακτικό συνέδριο σηματοδοτούν τον εκλογικό συναγερμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βασικότερο σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την έξοδο της χώρας από το τέταρτο μνημόνιο – πριν υλοποιηθούν οι νέες δεσμεύσεις για περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου – για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, η Πειραιώς, με απανωτές συσκέψεις, επιχειρεί να εμφανιστεί έτοιμη όχι μόνο οργανωτικά, αλλά και προγραμματικά.

Στο οργανωτικό πλαίσιο, το κόμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας κλείνει τους καταλόγους για τους υποψηφίους στα νέα περιφερειακά όργανα του κόμματος, με στόχο να αξιοποιηθούν νέα μέλη και να λειτουργήσει ο κατάλογος των 400.000 νεοδημοκρατών που συμμετείχαν στην εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. πριν από δύο περίπου χρόνια. Οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα Μαΐου και στόχος είναι στη διαδικασία να μετάσχουν πάνω από 100.000 πολίτες, ώστε να αποδειχτεί πως η Ν.Δ. έχει ευρύ έρεισμα στην κοινωνία.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν στην «προεκλογική πρεμούρα» θα προλάβει να διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο που προγραμματίζεται για τα τέλη του 2018 ή θα επισπευστεί, αφού θα έχουν ήδη εκλεγεί οι σύνεδροι για τις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου τυπικά να εγκριθούν οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος, αν και έχει ήδη μεσολαβήσει το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος.

Εκκρεμότητα αποτελεί και η διαδικασία ανάδειξης των ψηφοδελτίων και το αν τελικά ο Μητσοτάκης θα θελήσει να επαναφέρει μια παλαιότερη ιδέα περί περιορισμού των θητειών, θέση που πολλά κόμματα έχουν θέσει κατά καιρούς χωρίς να ισχύσει έως τώρα λόγω της πίεσης του πολιτικού κατεστημένου.

Ο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του ατζέντας, έταξε επενδύσεις 100 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία, όταν αναλάβει η Ν.Δ., επειδή πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και χθες, από τη Βουλή, εναντιώθηκε στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εμμένοντας στο σχέδιο των κυβερνήσεων Σαμαρά περί ιδιωτικοποίησης από τα πλάγια, ενώ συνεχίζει τις εμφανίσεις του κάθε φορά που υπάρχει ζήτημα εγκληματικότητας και ασφάλειας των πολιτών.

Οι… «ξεστρατισμένοι»

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επιδίδεται σε παρασκηνιακή υπερπροσπάθεια «στεγανοποίησης» του κόμματος και διαχωρισμού μεταξύ των «ξεστρατισμένων» καραμανλικών και της κεντροδεξιάς καραμανλικής παράδοσης, με τον Κώστα Καραμανλή, «φυσικό κληρονόμο» αυτής της παράδοσης, να συμμετέχει απρόθυμα και αμήχανα.

Την Τρίτη το Ίδρυμα Καραμανλή, μέσα από μια φωτογραφία από τη λιτή τελετή – μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην οποία συνυπήρχαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, με τον αειθαλή Πέτρο Μολυβιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ενότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο νεότερος ξάδελφος Κώστας Καραμανλής συμμετέχει μετά μεγίστης προθυμίας στην προσπάθεια πλήρους πολιτικής περιθωριοποίησης όσων από την καραμανλική πτέρυγα έχουν βγει στο αντάρτικο και δημιουργούν μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ιδιαίτερα μετά την αναγγελία πολιτικής κίνησης από την Κατερίνα Παπακώστα με υπαρχηγό τον Ευάγγελο Αντώναρο, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν με συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να υπονομευθούν στο έπακρο όλοι όσοι βρίσκονται εκτός νεοδημοκρατικού μαντριού.

Ο Καραμανλής ο νεότερος «βγήκε μπροστά» την ώρα που υπάρχουν φωνές στην Πειραιώς ότι ο εξάδελφος και πρώην πρωθυπουργός αρνείται να «συστήσει» σε πιστούς του πολιτικούς ακολούθους, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Σάββας Τσιτουρίδης, να επιτίθενται εναντίον της Ν.Δ., λέγοντας στο ΑΠΕ: «Δεν γίνεται να λες ότι είσαι “καραμανλικός” και να πετροβολάς τη Ν.Δ.».

Ο ίδιος επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τα «περί ανανέωσης ψηφοδελτίων της Ν.Δ.» δηλώνοντας: «Μέτρον άριστον, σαφώς η Ν.Δ. χρειάζεται ανανέωση, αλλά χρειάζεται και εμπειρία» και εστιάζοντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έσπευσε να τονίσει ότι θεωρεί δεδομένο πως «ο Μεϊμαράκης θα είναι μπροστάρης και σε αυτή την εκλογική μάχη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33