search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:59
MENU CLOSE

Απόφαση-σοκ δικαστηρίου: Αθώωσε πέντε κατηγορούμενους για βιασμό – Έφεση ασκεί ο εισαγγελέας

27.04.2018 15:30
«Ήταν βιασμός με όλο το νόημα από τον προπονητή μου»: Μιλάει η ιστιοπλόος που κακοποιήθηκε σε ηλικία 11 χρονών (Video) - Media
 
Ο εισαγγελέας της περιφερειακής κυβέρνησης της Ναβάρας, στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ότι θα ασκήσει έφεση σε αθωωτική απόφαση δικαστηρίου για πέντε άνδρες για τον ομαδικό βιασμό μίας έφηβης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα.
 
Η δικαστική απόφαση, που επιδίκασε ποινές για τη μικρότερη κατηγορία της σεξουαλικής προσβολής, ώθησε χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες αλλά και άνδρες, να κατέβουν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας χθες βράδυ, περιλαμβανομένης της Μαδρίτης, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα έξω από το δικαστήριο στην Παμπλόνα όπου διεξήχθη η δίκη. Εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν «Θέλουμε δικαιοσύνη» κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι σημαίνει Όχι» και «Δικαιοσύνη!»
 
Ο εισαγγελέας είπε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση τις ερχόμενες ημέρες με το αιτιολογικό της παραβίασης του νόμου, λέγοντας πως η επίθεση των πέντε ανδρών σε βάρος της γυναίκας, ηλικίας τότε κάτω των 18 ετών, στην είσοδο ενός κτιρίου κατοικιών ήταν βιασμός, όχι σεξουαλική προσβολή.
 
Βάσει του ισπανικού νόμου, η απαγγελία κατηγοριών για το πιο σοβαρό έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης ή του βιασμού, απαιτεί ειδικού τύπου βία που να συνδέεται με το έγκλημα όπως απειλή με μαχαίρι ή σωματικά χτυπήματα σε βάρος του θύματος.
 
Οι πέντε άνδρες, που είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τηλέφωνα την επίθεση και γελούσαν με το περιστατικό κατόπιν σε μια ομάδα στο Whatsapp, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εννέα χρόνων.
 
Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» είχε ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία αλλά είχε προκαλέσει και τον προβληματισμό για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα.
 
Είχε όμως τραβήξει και την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αφού διαδραματίστηκε μεσούσης της γενικότερης ανησυχίας για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.
 
Η κλίμακα των διαμαρτυριών δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η ισπανική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η Τσέλο Χερνάντεθ, εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης 8Μ που πήρε το όνομά της από τη μαζική πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ισπανία στις 8 Μαρτίου φέτος.
 
«Υπάρχει μια αλλαγή όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της ισπανικής κοινωνίας», είπε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στους θεσμούς, που εξακολουθούν να είναι πατριαρχικοί και σεξιστικοί».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως η Ισπανία θα πρέπει να επανεξετάσει τον ποινικό της κώδικα αν είναι απαραίτητο.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:59