search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:46
MENU CLOSE

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα γα το 2018!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2018
26-4-2018
30.04.2018 03:00
Τραγωδία στη Ρόδο – Πήγαν για καιτ σερφ εν μέσω κακοκαιρίας – Δύο νεκροί  - Media

 

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι η Αθήνα από τις 23 Απριλίου και για δώδεκα μήνες, μια τιμητική διάκριση της UNESCO, η οποία ξεκίνησε το 2001 από τη Μαδρίτη και τοποθετεί την πόλη μας στο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους, σε φορείς του βιβλίου αλλά και στις γειτονιές του μητροπολιτικού δήμου, δράσεις που απευθύνονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στοχεύουν να προσελκύσουν ένα μεγάλο κοινό κάθε ηλικίας, ενισχύοντας σε μικρούς και μεγάλους την αγάπη για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα αναδείξει την πόλη της Αθήνας ως πολιτιστικό προορισμό, παρουσιάζοντας τόσο τις υπάρχουσες υποδομές της όσο και τις άγνωστες πτυχές της, και μαζί με αυτές τους ανθρώπους και τις προσωπικότητες που βρίσκονται πίσω από κάθε βιβλίο…

Με το σύνθημα «Βιβλία παντού» η διοργάνωση θα ξεδιπλώσει όλες τις θεματικές της, όπως «Το βιβλίο και οι Τέχνες», «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης», «Ένας κόσμος συγγραφείς», «Ανοιχτές συλλογές» κ.ά.

Πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός και εικαστικά, αντλούν έμπνευση από το βιβλίο και απλώνονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Δημόσιες αναγνώσεις με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών «ξεπηδούν» σε απρόσμενα σημεία της καθημερινής μας ζωής, προσφέροντας ένα ευχάριστο διάλειμμα γεμάτο έκφραση και δημιουργία.

Από τον Μάιο, μάλιστα, μια Κινητή Βιβλιοθήκη θα «στολίζει» κάθε μικρή γειτονιά της Αθήνας, έτσι ώστε όσοι θεωρούν δύσκολο να φθάσουν στο βιβλίο, το βιβλίο να φθάνει κοντά σε εκείνους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός μοναδικού project, τις «Ανοικτές Συλλογές», περίπου 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό και με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων αποκαλύπτουν στους επισκέπτες ένα νέο, αθέατο τμήμα των ιδιαίτερων συλλογών τους, οδηγώντας τους στην εξερεύνηση μοναδικών θησαυρών.

Επιπλέον, τον Μάιο ξεκινά από το δημαρχείο η Σκυταλοδρομία Λόγου. Πρόκειται για μια από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με Έλληνες εκδότες, όπου πρώτος ο Τίτος Πατρίκιος παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα. Σπουδαίοι Έλληνες συγγραφείς μάς ξεναγούν στις όμορφες γειτονιές της Αθήνας, αποκαλύπτοντας τις περιοχές που αποτέλεσαν τις κύριες πηγές έμπνευσής τους, καθώς και σκηνικά που συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία και τα μυθιστορήματά τους.

Στο πλαίσιο της «Ημέρας των μικρών βιβλιοπωλείων», που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας μας έχουν την τιμητική τους σε μια μεγάλη γιορτή, όπου ένα αστικό πικνίκ «book edition» στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά) θα χαλαρώσει δημιουργικά μικρούς και μεγάλους!

Η διοργάνωση περιλαμβάνει και εκθέσεις («Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας – Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» και «Ισλαμική καλλιγραφία – Η τέχνη της γραφής» στο Μουσείο Μπενάκη, «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη), όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σπουδαία έργα μεγάλων καλλιτεχνών, ενισχύοντας την αγάπη τους για το βιβλίο και τη γραφή.

Στο πλαίσιο της δράσης «Άνοιγμα στην πόλη», το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στη διοργάνωση με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, καθώς και με παραστάσεις εμπνευσμένες από εμβληματικούς συγγραφείς, όπως Τζόις, Μπέκετ, Πόε.

Τον Ιούνιο, το Εθνικό Θέατρο θα κάνει «θεατρικά δρομολόγια» με το «Λεωφορείο ο Πόθος» σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, όπως το Jazz Festival, το Athens Open Αir Film Festival, το Athens Science Festival, το Refugee Food Festival θα έχουν, τη φετινή χρονιά, μια δυνατή γεύση από βιβλίο.

Από τα τέλη Ιουνίου και για περίπου έναν μήνα θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη εκθέσεις που θα παρουσιάζουν το βιβλίο ως έργο τέχνης. Από τέλη Απριλίου μέχρι τέλη Μαΐου, δημιουργήματα περίπου εξήντα καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από το βιβλίο, θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης «The City Reads» του The Art Foundation, ενώ η πρωτοφανής βιβλιοθήκη της ATOPOS μετατρέπεται σε εργαστήρι αντισυμβατικών παραμυθιών και ποίησης.

Ιδιαίτερη είναι, τέλος, η συμμετοχή του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της πρωτεύουσας Αθήνα 9,84. Τριάντα συγγραφείς, αντλώντας έμπνευση από το όνομα του σταθμού, «Αθήνα» και «984», εκδίδουν ένα μοναδικό βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαΐου, ημέρα των 31ων γενεθλίων του σταθμού της πόλης.

Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση για την οποία εργάζονται πυρετωδώς δεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο «Κινητήρας», οργανώσεις με κοινωνικό έργο και προσφορά, όπως το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και το «Διαβάζω για τους άλλους», ξένα ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες, τα προγράμματα και οι οργανισμοί του Δήμου Αθηναίων, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος αλλά και η Γεννάδειος, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων, τα πανεπιστήμια με πρωταγωνιστές τους εκδότες και τους συγγραφείς, τους θεσμικούς φορείς του βιβλίου αλλά και όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου. Ιδιαίτερης σημασίας, τέλος, είναι η συμμετοχή των 75 βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων.

INFO

Αναλυτικά το πρόγραμμα από Απρίλιο έως Ιούλιο 2018 στη διεύθυνση: http://www.athensculturenet.com/sites/default/files/athina2018_apr-ioyl.pdf

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15