search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:55
MENU CLOSE

Αγώνας δρόμου ώς τις 21 Ιουνίου για προαπαιτούμενα, εποπτεία και χρέος

28.04.2018 09:34
Αγώνας δρόμου ώς τις 21 Ιουνίου για προαπαιτούμενα, εποπτεία και χρέος - Media

 

Στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να κλείσει η συνολική συμφωνία για 4η αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, προκειμένου να προετοιμαστεί η τεχνική συμφωνία ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου ώστε στο Eurogroup του Ιουνίου η 4η αξιολόγηση να κλείσει και τεχνικά και πολιτικά.

Επίσης, στο χθεσινό Eurogroup ξεκαθαρίστηκε από τον πρόεδρο του οργάνου Μάριο Σεντένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πιστοληπτική γραμμή, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας μετά την ξεκάθαρη και εκκωφαντική τοποθέτηση Γιούνκερ για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο στη βάση της πρότασης της Κομισιόν.

Αν και το θέμα της μεταπρογραμματικής εποπτείας θα κλείσει οριστικά όπως προαναφέρθηκε στις 21 Ιουνίου, με το Βερολίνο να επιχειρεί να περάσει τη δική του πιο σκληρή γραμμή, εντούτοις από την Αθήνα πηγές αναφέρουν ότι στο θέμα αυτό υπάρχει σύμπνοια με τους θεσμούς αφενός, αφετέρου δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δε μίλησε για μη καθαρή έξοδο, ούτε για αξιολογήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μετά τις δηλώσεις του στους Financial Times την Πέμπτη – ανήμερα της επίσκεψης Γιούνκερ ο οποίος στήριξε την «καθαρή έξοδο» – ότι πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο, χθες τόνισε ότι στο Eurogroup, «υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις», ενώ προς εμπέδωση πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση».

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του χθες το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «αυτό που έχουμε πει αρκετές φορές όλοι όσοι τοποθετούμαστε στα ζητήματα», ότι δηλαδή θα υπάρχει μια εποπτεία από τη μεριά των θεσμών, «όπως και στις υπόλοιπες χώρες, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, οι οποίες εξήλθαν από τα προγράμματα, υπάρχουν αποστολές των θεσμών που καταθέτουν ένα report κάθε έξι μήνες στο Eurogroup, στο οποίο report περιγράφουν την πορεία της εκάστοτε οικονομίας».

Και πρόσθεσε πως «αν θα υπάρχει μια λίγο πιο ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή εάν τα reports θα είναι τρία και όχι δύο, τέσσερα και όχι δύο, τότε αυτό δεν νομίζω ότι αλλάζει την ουσία του πράγματος». Επομένως, συνέχισε, «νομίζω ότι όποιος διάβασε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου με διαφορετικό τρόπο, έκανε λάθος» (αιχμή και προς την εκπομπή της ΕΡΤ που ανέδειξε το θέμα «διαβάζοντας» απόκλιση από το Μαξίμου στις δηλώσεις Τσακαλώτου).

Τα παραπάνω επισήμανε χθες το Μαξίμου και με απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μετά την ξεκάθαρη και εκκωφαντική τοποθέτηση Γιούνκερ για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο, ήρθε και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που διευκρίνισε ότι κανένα επιπλέον προαπαιτούμενο, καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο, που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, δεν θα ισχύει για την Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει προαπαιτούμενα, η συζήτηση για την εποπτεία και το χρέος συνεχίζονται. Για το χρέος υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι «εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από αυτή που εφαρμόζουμε σε άλλες χώρες».

Η συζήτηση για χρέος, ΔΝΤ και μέτρα 2019 – 2020

Το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος θα εξαρτηθεί και από την απόφαση του ΔΝΤ για την χρηματοδοτική ή μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Για να αποφασίσει το πρώτο, το Ταμείο επιθυμεί εμπροσθοβαρή υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, αλλά η Αθήνα που μεταφράζει τη συμμετοχή του σε επιμονή για τα μέτρα του 2019 και 2020 εμφανίζεται να μην την πολυθέλει. Ειδικά όταν, με «όπλο» το υπερπλεόνασμα του 2017 και το υψηλό πλεόνασμα του 2018 (3,5%)φαίνεται να προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το «ξήλωμα» τουλάχιστον των μέτρων του «προεκλογικού» 2019, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων, αίτημα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη Τετάρτη κατά την ενημέρωση των συντακτών, απάντησε επιφυλακτικά στο ενδεχόμενο να ζητηθεί η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το 2019, ο πρωθυπουργός το έθεσε ανοιχτά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Γιούνκερ: «αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι, όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, ενδεχομένως, να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:54