search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:42
MENU CLOSE

Πολιτική αντεπίθεση με εκλογικό αιφνιδιασμό ετοιμάζει ο Τσίπρας – Ποια ημερομηνία για κάλπες έπεσε στο τραπέζι (Video)

29.04.2018 08:28
Πολιτική αντεπίθεση με εκλογικό αιφνιδιασμό ετοιμάζει ο Τσίπρας  - Ποια ημερομηνία για κάλπες έπεσε στο τραπέζι (Video) - Media

 

Πολιτική αντεπίθεση ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο θέμα των εκλογών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σάββατο (21/04/2018) σχετικά με τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο κ. Τσίπρας πρότεινε να γίνουν οι εθνικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, φαίνεται πως ελήφθη σε συνέχεια της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας για τις πολιτικές των συμμαχιών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της κουβέντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019.

Πώς κατέληξε, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την ημερομηνία; Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως η σύμπτωση βουλευτικών – αυτοδιοικητικών εκλογών δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όπως ανέφερε ο ίδιος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα δεν θα σημειώσει ένα κακό σκορ σε μια τέτοια προοπτική, ενώ η ΝΔ, αντίθετα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου» και την κόπωση, γεγονός που θα της επιφέρει σοβαρό πλήγμα.

Στο επιχείρημα αυτό, ο κ. Τσίπρας φέρεται να υπογράμμισε προς τα στελέχη του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Ένα τέτοιο κακό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, το οποίο θα απέχει κατά πολύ από την εικόνα της δημοσκοπικής υπεροχής και τα σενάρια αυτοδυναμίας, θα μπορούσε να προκαλέσει απογοήτευση και να οδηγήσει σε αποσυσπείρωση τη βάση της.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να υπενθύμισε στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι και ο Κώστας Σημίτης είχε υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές του ’99, ωστόσο κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2000.

Ως δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τις παράλληλες εθνικές κι αυτοδιοικητικές κάλπες της 13ης Οκτωβρίου 2019, είναι η πρόθεσή του να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής.

Σε αυτή την οπτική, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσδίδει τεράστια σημασία, αφού επιθυμεί να σπάσει το κατεστημένο των δημάρχων της Κεντροαριστεράς, αδρανοποιώντας και ουδετεροποιώντας τους, ούτως ώστε να μην μπορούν να βασίζονται μόνο στη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής αλλά να χρειάζονται και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πληροφορίες, πάντα, βασική στόχευση του κυβερνώντος κόμματος είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηριχθεί δήμαρχος προερχόμενος από την Κεντροαριστερά ή από κοινά σχήματα του χώρου αυτού, ειδικά σε περιφέρειες και δήμους όπου η ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη.

Πέραν, όμως, από την 13η Οκτωβρίου 2019, που φιγουράρει ως επικρατέστερη ημερομηνία, καλό θα ήταν να συγκρατήσετε και τούτο: Στην Πολιτική, υπάρχει ένας άγραφος αξιωματικός κανόνας. Στο θέμα των εκλογών εκείνος που έχει το «μαχαίρι και το πεπόνι», δηλαδή τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο είναι πάντα ο πρωθυπουργός. Και τούτο είναι απολύτως λογικό, καθώς είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πότε θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, ακριβώς επειδή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να καρπωθεί στο μέγιστο βαθμό το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Επομένως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να κινηθεί και σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που αποφάσισε, ώστε να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες και να αιφνιδιάσει τους πάντες.

Επιβεβαίωση από Σκουρλέτη: Πιθανές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019 (Video)

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή “Πάμε Αλλιώς” της ΕΡΤ1 υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρότασης για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι “πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονοπαραταξιακή λογική στην αυτοδιοίκηση”. Σημείωσε ότι οριστική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (δηλαδή στις 13 Οκτωβρίου) του 2019 και υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές διότι κάτι τέτοιο νοθεύει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών”.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών δήλωσε ότι “οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία”. “‘Αρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019”, είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40