search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:18
MENU CLOSE

Αμαλιάδα: Της «βούτηξαν» 7,5 χιλιάδες ευρώ για τροχαίο «μαϊμού»

29.04.2018 08:49
Αμαλιάδα: Της «βούτηξαν» 7,5 χιλιάδες ευρώ για τροχαίο «μαϊμού» - Media

 

Απέδωσε καρπούς τελικά η «προσπάθεια» της σπείρας που εξαπατά τηλεφωνικά πολίτες για να τους αποσπά χρήματα, καθώς προχθές το βράδυ έπεσε θύμα μία 54χρονη δημόσιος υπάλληλος στην Αμαλιάδα.

Παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε και ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε πολίτες της Αμαλιάδας και της Πηνείας, οι δράστες δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν ακάθεκτοι τα τηλεφωνήματα στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο θύμα…

η σπείρα έχει επιλέξει την περιοχή της Αμαλιάδας και της Πηνείας και αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από αγνώστους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα και ζητούν χρήματα για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις…

Πολίτες από προχθές τηλεφωνούν στο Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας και ενημερώνουν ότι οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα έχουν δεχτεί σχετικά τηλεφωνήματα και το ευτύχημα είναι ότι είναι υποψιασμένοι και δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικό που να παραπλανήθηκε κάποιος και να έδωσε χρήματα.

Άγνωστο νούμερο

Τα τηλεφωνήματα γίνονται πάντοτε σε σταθερά νούμερα από άγνωστο αριθμό και μάλιστα οι δράστες επιδιώκουν να τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους οι οποίοι είναι πιο εύκολο να εξαπατηθούν, αφού στο άκουσμα ότι τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους έχουν εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο, ταράζονται και είναι πιο εύκολο για τους δράστες να τους αποσπάσουν πληροφορίες και χρηματικά ποσά.

Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις στην χώρα και συνήθως αυτοί που τηλεφωνούν προσποιούνται ότι είναι γιατροί, δικηγόροι ή αστυνομικοί λέγοντάς τους ψευδώς ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό κάποιου ανηλίκου.

Στη συνέχεια ισχυρίζονται, ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακούν από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.

Συλλέγουν πληροφορίες

Στα περισσότερα τηλεφωνήματα βέβαια που έχουν γίνει από προχθές στην Αμαλιάδα, οι δράστες ισχυρίζονται ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο με συγγενικό τους πρόσωπο, κυρίως με τα παιδιά τους, και ζητούν να τα βρουν χωρίς να εμπλακεί η αστυνομία, αρκεί να καταβληθεί ένα εύλογο χρηματικό ποσό.

Αυτό πάντως που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι δράστες γνωρίζουν αρκετά στοιχεία της οικογενειακής κατάστασης των θυμάτων τους, γεγονός που παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι πριν προχωρήσουν σε τηλεφωνική κλήση έχουν φροντίσει να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να δίνουν και πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

Σε άλλες περιοχές της χώρας σε ανάλογες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί κατά την διάρκεια της συνομιλίας να παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία μέλη της σπείρας τα οποία προσποιούνται το συγγενικό πρόσωπο του θύματος εκλιπαρώντας για βοήθεια, για να ασκήσουν ψυχολογική πίεση.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματά τους έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στην οικία τους. Επίσης, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου επικαλούνται τον τραπεζικό υπάλληλο ή τον εφοριακό ζητώντας χρήματα για οφειλόμενα ή αποφυγή επικείμενου ‘κουρέματος’ καταθέσεων.

Πηγή: patrisnews.com

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24