search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:52
MENU CLOSE

Δίκη 35 Μόριας: Τρείς αθώοι και 32 ένοχοι με 26 μήνες φυλάκιση

29.04.2018 10:22
Δίκη 35 Μόριας: Τρείς αθώοι και 32 ένοχοι με 26 μήνες φυλάκιση - Media

 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου, μετά από πρόταση της Εισαγγελέως έκρινε ομόφωνα αθώους 3 κατηγορούμενους που είχαν συλληφθεί από την Πυροσβεστική, κατά τα γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου στις 18 Ιουλίου 2017.

Αντίθετα κρίθηκαν ένοχοι οι 32 πρόσφυγες- μετανάστες, για την πρόκληση σωματικής βλάβης σε 11 αστυνομικούς και απόπειρα σωματικής βλάβης κατά 13 αστυνομικών· με συνολική ποινή φυλάκισης 26 μήνες με τριετή αναστολή.

Άσκησαν έφεση και λόγω της προφυλάκισης τους από τις 18/7/2017 θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη πρότεινε αντίθετα την αθώωση των 32 για τα αδικήματα του εμπρησμού, της αντίστασης κατά της αρχής και της φθοράς ιδιοκτησίας· αφού κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον συγκεκριμένα που να προχώρησε στα παραπάνω αδικήματα.

Κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης (Βασίλη Παπαστεργίου, Βασίλη Κερασιώτη, Γεωργία Παλαιολόγου, Κώστα Κουτούλα, Δημήτρη Κουζινόγλου, Βίκυ Αγγελίδου), όπως έγινε η πρόταση για αθώωση στις 3 προαναφερόμενες κατηγορίες θα μπορούσε να γίνει και η αθώωση και για τις άλλες δύο για τις οποίες καταδικάστηκαν. Κάτι που το δικαστήριο, με Πρόεδρο της Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου Μαρία Τομπάζη δεν το έκανε δεκτό· έκανε όμως δεκτά τα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους μειώνοντας την αρχική πρόταση ποινής των 83 μηνών (δηλαδή 4 μήνες για κάθε πρόκληση τραυματισμού και 3 μήνες για κάθε απόπειρα τραυματισμού).

Πρωτόγνωρη δίκη

Προηγήθηκε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, με ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους πολλές φορές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μεταφραστές.

Αυτό επισήμανε και η Εισαγγελέας, που σημείωσε πως η διακοπή την πρώτη μέρα έγινε για να λυθούν ζητήματα μικροφωνικής· κόστος που καταβάλλεται από το δικαστήριο.

«Κάτω από αυτές τις δυνατότητες και συνθήκες που έχουμε και παρά την οικονομική κρίση προσπαθούμε να διαχειρισθούμε το προσφυγικό», σημείωσε η κα Σταυράτη· κάνοντας ειδική αναφορά στο φιλότιμο αυτού του λαού, στην ανθρωπιά που έχει δείξει για όλους αυτούς τους κατατρεγμένους που φθάνουν στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της 18ης Ιουλίου 2017 επεσήμανε ότι όσο ήταν ειρηνική η διαμαρτυρία, όπως και την προηγούμενη μέρα, δεν υπήρξε αστυνομική επέμβαση. Όταν όμως μέσα από την ειρηνική συγκέντρωση των προσφύγων- μεταναστών που είχε αυξηθεί ο αριθμός τους άρχισαν να πετιούνται πέτρες κατά των γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ασύλου (EASΟ), αρχίζει και η ρίψη των δακρυγόνων από τους αστυνομικούς για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο κλεφτοπόλεμος (με ρίψη δακρυγόνων και πετρών αντίστοιχα).

Για τις προτάσεις αθώωσης σημείωσε ότι δεν προέκυψε ποιοι είναι οι δράστες. Αντίθετα στις δύο κατηγορίες για τις οποίες και καταδικάστηκαν οι 32, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση και έκαναν συλλήψεις. Ενώ αν κάποιος αστυνομικός παρέβει τα καθήκοντά του τότε έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία και να τιμωρηθεί, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις γενικεύσεις.

Από την πλειοψηφία των κατηγορούμενων είχε γίνει λόγος για υπέρμετρη βία και χτυπήματα που δέχτηκαν από αστυνομικούς, όπου η κα Εισαγγελέας αναρωτήθηκε μήπως αυτοί οι αστυνομικοί δεν είναι που έβγαλαν ανθρώπους από τη θάλασσα , πήγαν στα νοσοκομεία παιδιά προσφύγων, που πρόσφεραν και από το υστέρημά τους.

Σημείωσε δε ότι οι αστυνομικοί είχαν μια στάση κατευνασμού των διαμαρτυριών και μόνο όταν τους δόθηκε η εντολή ξεκίνησαν τις συλλήψεις.

Oι τραυματισμοί

Εντύπωση κάνει πάντως το γεγονός ότι τραυματίστηκαν 11 από τους 12 αστυνομικούς της μια διμοιρίας, αλλά μόνο ένας είχε έκθεση από ιατροδικαστή (την οποία και είχαν νωρίτερα στις αγορεύσεις τους επισημάνει οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζοντας μάλιστα ότι από το βίντεο φαίνεται ότι τραυματίστηκε πέφτοντας στην προσπάθειά του να χτυπήσει πρόσφυγα χωρίς να το καταφέρνει).

Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση από την πλευρά των τεσσάρων ενόρκων πολιτών, που δίχως άλλο είχαν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη περίπτωση απονομής δικαιοσύνης, ακόμα και για την περίπτωση των εφήβων κατηγορουμένων, που ζήτησαν ειδική μεταχείριση οι συνήγοροί τους.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της η Εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση των 35 είναι ίδια όπως θα ήταν αν στη θέση τους Έλληνες και όχι αλλοδαποί πολίτες.

Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 27 Απριλίου μετά από 4 μέρες ακροαματικής διαδικασίας.

Πηγή: ert.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:52