search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14
MENU CLOSE

Τα νέα δεδομένα για το σεισμό που ταρακούνησε την Αττική

02.05.2018 05:40
Σεισμός στη Ρόδο - Media

 

Ταρακούνησε τους κατοίκους της Αττικής ο ισχυρός σεισμός 4,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε ανήμερα της Πρωτομαγιάς στις 23.30 με επίκεντρο 29χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας στην περιοχή του Καπανδριτίου.

Ο σεισμός που αρχικά εκτιμήθηκε από την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού στα 3,8 Ρίχτερ, στη συνέχεια στα 4,2 και τελικά οριστικοποιήθηκε στα 4,1 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων και γι’αυτό έγινε ιδιαιτέρως αισθητός. Η βουή δε που τον συνόδευσε προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία.

Μετά την ασθενή, όπως την χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι, σεισμική δόνηση καταγράφηκε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 2,7 Ρίχτερ βορειοδυτικά του σεισμού των 4,1 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε τη δόνηση της Πρωτομαγιάς ως συνέχεια των σεισμών που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή του Μαραθώνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό άκρο της Πεντέλης προς τη Σταμάτα ενώ είχαν προηγηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα δεκάδες δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 3,8 Ρίχτερ στην ακτογραμμή Ραφήνας-Νέας Μάκρης.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας «έχουμε ένα σύστημα ρηγμάτων που δραστηριοποιείται και δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτά τα ρήγματα δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμα ότι «έχει σημασία ότι δεν γίνεται διασπορά των επικέντρων και έτσι δεν θα μεταναστεύσει η δραστηριότητα στον Ωρωπό ή το Νότιο Ευβοϊκό» υπενθυμίζοντας σε άλλη συνέντευξή του ότι το ρήγμα του Ωρωπού είχε δώσει το 1960 σεισμό 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και  ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα για το σεισμό που ταρακούνησε την Αττική λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού, ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για την περιοχή που τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει σεισμό του ίδιου μεγέθους.

Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους και όπως ανέφερε ο Γ.Παπαδόπουλος, «η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι 5,5 με 5,7», κάτι που σημαίνει ότι, «έχουμε αρκετά στοιχεία που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός», όπως είπε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε πως «με τη φύση, ποτέ δεν ξέρεις».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14