search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Ένα δισ. ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

02.05.2018 15:36
Μητσοτάκης: Ένα δισ. ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Media
 
Καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για 800.000 πολίτες, με κόστος 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και συμμετοχή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Ελαστικότερα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας.
 
Αυτές είναι οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα, τις οποίες ανέλυσε από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” με θέμα: “Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε στο προσκήνιο τους τρεις στόχους της “γαλάζιας” στρατηγικής, λίγους μήνες μετά το προσυνέδριο-αιχμή της οδού Πειραιώς στα Ιωάννινα, κατά τη διάρκεια του οποίου ετέθησαν οι βάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 
Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως κεντρική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αντιμετώπιση της “σχετικής φτώχειας”, η ανακούφιση από την “ακραία φτώχεια” και το χτύπημα στον κοινωνικό αποκλεισμό. “Η “σχετική  φτώχεια” θα βρει απάντηση μόνο εάν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα. Και εάν οι εκλογές γίνουν εφέτος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά επτά μονάδες σε σχέση με το 2017”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Νέες δουλειές
Πιστός στο κομβικό αφήγημα της οδού Πειραιώς για τη μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η ανάσχεση της “σχετικής φτώχειας” μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές.
 
“Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Θέλουμε να αποφύγουμε μία ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές”, ανέφερε.
 
Κανείς δε θα μείνει πίσω
Αναλύοντας τους άξονες του προγράμματος της “γαλάζιας” παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία στρατηγική καλά μελετημένη και κοστολογημένη, η οποία έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες και με στόχο ουδείς πολίτης να μη μείνει πίσω.
 
“Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν  ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις”, επεσήμανε.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, παράλληλα, ότι τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων.
 
“Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που σας προανέφερα”, είπε.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην παρέμβασή του από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, έδωσε βαρύτητα στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση.
 
“Προτίθεμαι να θέσω σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά 6μηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο και θα βοηθήσουμε στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι”, ανέφερε.
 
Αύξηση αφορολόγητου για κάθε παιδί
Ο κ. Μητσοτάκης, που σημείωσε ότι κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς τη στήριξη της οικογένειας, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού.
 
“Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι συνολικό σχέδιο χρειάζεται και για το πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι σήμερα συχνά αποκλείονται από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο με πλήρη καταστρατήγηση του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.
 
“Έχουμε επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων όπως η δωρεάν παροχή τεχνικών βοηθημάτων, η κατοχύρωση νέων ειδικοτήτων -όπως π.χ. των ξεναγών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης-, και η μετατροπή όλων των μέσων εκπαίδευσης σε προσβάσιμη μορφή”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κοινωνικό κράτος ως τη μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
“Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος. Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτό το σκοπό. Πρέπει όλοι να συμπορευθούμε. Να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού. Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη.  Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια.  Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες”, τόνισε.  
 
Πηγή: capital.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:47