search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:18
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος για την «εκλογική απάτη» Σολτς και τη σύναξη ακροδεξιών στη Γαλλία με ελληνική παρουσία

02.05.2018 19:39
Γερμανικός Τύπος για την «εκλογική απάτη» Σολτς και τη σύναξη ακροδεξιών στη Γαλλία με ελληνική παρουσία - Media

 

Θα συνεχίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών την πολιτική του παλιού; Οι σχολιαστές επικρίνουν τα σχέδια που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς. Η Zeit δημοσιεύει ανταπόκριση από εκδήλωση των ευρωπαίων ακροδεξιών με ελληνική παρουσία.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 αλλά και τις προβλέψεις για τους προϋπολογισμούς έως το 2022, που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Κοινή διαπίστωση των αναλυτών φαίνεται να είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θυμίζει τον παλιό, τον γνωστό για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ασκούσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στην παράδοση Σόιμπλε», τιτλοφορεί σχόλιό της η Handelsblatt. «Όταν στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς ένας σοσιαλδημοκράτης εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, στο SPD γεννήθηκαν ελπίδες για πραγματική αλλαγή τροχιάς στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Όμως αφού παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς το οικονομικό του σχέδιο για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο προϋπολογισμός έχει λίγα νέα στοιχεία, αντιθέτως διαθέτει πολλά από την κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο νέος μεγάλος συνασπισμός συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο παλιός. Ανακηρύσσει το ‘συνεχίζουμε όπως πριν’ σε στάτους κβο – με καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα (…)», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Για «εκλογική απάτη» του Όλαφ Σολτς κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung. Μάλιστα ο σχολιαστής συνδυάζει το όνομα του γερμανού υπουργού Οικονομικών με το επίθετο του προκατόχου του, κάνοντας λόγο για «Όλαφ Σόιμπλε» με στόχο να καταδείξει ότι ο σοσιαλδημοκράτης δεν παρεκκλίνει από τη γραμμή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού. Η TAZ επισημαίνει τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει το SPD με αφορμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν σοσιαλδημοκράτη – μεταξύ άλλων ότι «αυτός θα μπορούσε να αλλάξει την καταστροφική γερμανική πολιτική λιτότητας στην ΕΕ». Όμως «ο Όλαφ Σολτς κάνει τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσει αυτές τις υποσχέσεις. Δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική του χριστιανοδημοκράτη προκατόχου του (…)». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό για την ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διακρίνει κανείς εάν και πως σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που παραλίγο θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή. Ο Σολτς αποφεύγει στις δημόσιες εμφανίσεις του επιμελώς να διαφοροποιηθεί από τον Σόιμπλε. Αυτό δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το SPD συνεχίσει την παλιά γνωστή συνταγή στην ΕΕ, θα πρόκειται για καταστροφή και τίποτε άλλο παρά εκλογική απάτη».

«Επενδύοντας όπως ο Σόιμπλε», γράφει σκωπτικά το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο μεγάλος συνασπισμός είχε υποσχεθεί αυξημένες επενδύσεις, αλλά αυτές μειώνονται τώρα βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τις πολλές αντιρρήσεις που εκφράζονται για τα σχέδια που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς και παρατηρεί ότι «ο σοσιαλδημοκράτης προσανατολίζεται με βάση τον προκάτοχό του περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί».

Σύναξη ακροδεξιών στη Νίκαια με ελληνική παρουσία

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την πρωτομαγιάτικη πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Νίκαια της Γαλλίας. Παρών στις διαβουλεύσεις ήταν και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία ίδρυσε το κόμμα «Νέα Δεξιά». Η Zeit κάνει λόγο για «ακροδεξιά συνάντηση κάτω από τα φοινικόδεντρα» και σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Στη ‘Γιορτή των Εθνών’ συγκεντρώθηκαν ακροδεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη. Πώς γιορτάζουν όμως μαζί οι εθνικιστές που θέλουν να βάλουν τη χώρα τους πάνω από όλα;»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «το κάλεσμα για τη γιορτή στη Νίκαια είχε απευθύνει η κοινοβουλευτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή περιλαμβάνει 36 βουλευτές. Και στην πραγματικότητα δεν ήταν γιορτή, αλλά πολύ περισσότερο ένας μαραθώνιος ομιλιών από τους επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων (…)». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η διασημότερη ομιλήτρια του απογεύματος ήταν η οικοδέσποινα Μαρίν Λεπέν. Αυτή λέει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Λεπέν κατάφερε πριν από έναν χρόνο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αλλά από τότε δεν κατάφερε να τραβήξει αρκετή προσοχή. Ίσως να ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που κάλεσε τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τη στηρίξουν την 1η Μαΐου».

Η Zeit επισημαίνει ότι το Εθνικό Μέτωπο κάνει παραδοσιακά πορεία στους δρόμους του Παρισιού την «Ημέρα της Εργασίας», ωστόσο αυτή τη φορά επελέγη η Νίκαια, όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αποσπά συχνά εκλογικά ποσοστά της τάξης του 40%. Πώς καταφέρνουν όμως ακροδεξιοί από διάφορες χώρες να γιορτάσουν μαζί, διερωτάται η αρθρογράφος και απαντά: «Ο καθένας εξάρει τη δική του Ευρώπη. Ο Έλληνας Φαήλος Κρανιδιώτης για παράδειγμα βλέπει δύο σημαντικούς πυλώνες για την Ευρώπη: την αρχαία Ελλάδα και τη χριστιανοσύνη. (…) Ορισμένοι ομιλητές επαινούν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αντίπαλο των εθνικών τους συμφερόντων».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας φάνηκε ότι «υπάρχει ένα θέμα που ενώνει όλα τα ακροδεξιά κόμματα: η οργή κατά των προσφύγων». Η αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι «η συνάντηση κάτω από τους φοίνικες είναι και το ξεκίνημα της μάχης για τη διεκδίκηση εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε έναν χρόνο διεξάγονται ευρωεκλογές και όπως όλα δείχνουν η ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα θα κερδίσει πρόσθετες έδρες. Εάν τότε θα μιλούν με μια φωνή οι πολωνοί, γάλλοι και έλληνες εθνικιστές, είναι αμφίβολο», σχολιάζει η Zeit, υπογραμμίζοντας ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας δεν παρέστησαν κορυφαίοι ακροδεξιοί πολιτικοί, όπως ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:17