search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Ξυδάκης: Τα πρωτόκολλα της Σιών, η Χρυσή Αυγή και οι ολιγάρχες

03.05.2018 11:18
Ξυδάκης: Τα πρωτόκολλα της Σιών, η Χρυσή Αυγή και οι ολιγάρχες - Media

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου σήμερα και στο πλαίσιο Ημερίδας για τις ψευδείς ειδήσεις που διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, το Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΡΤ και το ΑπΕ-ΜΠΕ,  μίλησαν ο Νίκος Ξυδάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της διασποράς των ψευδών ειδήσεων επισήμανε ότι «τα fake news δεν είναι εντελώς καινούρια. Τα πρωτόκολλα της Σιών ήταν μια κατασκευή και είχαν μεγάλη πέραση. Ήταν ένας από τους πυρήνες που τροφοδοτούν το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσή Αυγής».

Έκανε λόγο για «μαζικά όπλα κατασκευής ειδήσεων και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων», ενώ υποστήριξε ότι τα νέα εργαλεία χρησιμοποιούνται κυρίως για προπαγάνδα. Καινούρια είναι τα τεχνικά μέσα, οι μορφές και ο τρόπος που δημιουργείται η προπαγάνδα και οι δοξασίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πλέον έχουμε μάθει να ακούμε ψέματα και να διαδίδουμε ψέματα σε μαζικό επίπεδο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η παιδεία είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων, καθώς φέρνει τα πιο αργά αποτελέσματα, αλλά τα πιο ουσιαστικά και τα πιο ανθεκτικά.

Για τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι «πρωτοπόρος πολύ πριν του Τραμπ, είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατασκευαστής λαϊκών προγραμμάτων μέσω της ψυχαγωγίας της τηλεόρασης, ο οποίος κατόρθωσε να μεσουρανήσει στο πολιτικό στερέωμα».

«Ακολούθως,  ο νικητής των τελευταίων εκλογών στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν. Δεν είναι τυχαία όσα βλέπουμε γύρω μας στην ΕΕ και δεν είναι τυχαίο ότι σε σειρά κρατών μελών είναι η ραγδαία άνοδος της άκρας δεξιάς και η κατασκευή εχθρών εντός κι εκτός συνόρων».

 Για την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι «πρωτού φτάσουμε στο κατάντημα της κατάρρευσης της δημοσιογραφίας. Μπορούμε να δούμε αρκετές δεκαετίες του μεταπολέμου, που έβλαψαν τη δημοσιογραφία».

Αναφέρθηκε σε «τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικών δυνάμεων και μέσων ενημέρωσης. Η επικράτηση ολιγαρχών που επενδύουν σε ένα καινούριο τρίπτυχο, χρήματα σε μέσα ενημέρωσης», ενώ κρύβονται πίσω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Κάτι αντίστοιχο με τον Κοσκωτά, κατέληξε.

 

Δένδιας: «Τεράστια και κεφαλαιώδη πρόκληση για την αστική δημοκρατία τα fake news»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε «σημαδιακή» τη μέρα της Ελευθερίας του Τύπου. «Η Ελευθερία του τύπου θα έπρεπε να είναι δεδομένη, αλλά δεν είναι», τόνισε και συμπλήρωσε ότι στη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Τα φέικ νιους είναι κάτι περισσότερο από ψευδείς ειδήσεις, είναι και κατασκευασμένες. Υπήρχαν από πάντα, όμως το διαδίκτυο άλλαξε τα πάντα. Δημιουργήθηκε μια επανάσταση στη διάδοση της πληροφορίας είτε μέσω των blogs, είτε μέσω των ιστοσελίδων, είτε μέσω των social media». Στη συνέχεια, μίλησε για πολιτικές εκστρατείες όπως η εκστρατεία του Τραμπ  που χρησιμοποίησε αυτή τη στρατηγική της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, ενώ έκανε λόγο για «τεράστια και κεφαλαιώδη πρόκληση για την αστική δημοκρατία».

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ κρατούσε μαζί του τεύχη του περιοδικού Εκονομιστ, τα οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να εξηγήσει την επιρροή που έχει το Facebook στα ΜΜΕ.

«Κεφαλαιώδης ο ρόλος της εκπαίδευσης για να προετοιμάσει τους νέους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

 

Θεοδωράκης: «Αυστηροί κανόνες στο ίντερνετ ακόμη κι αν καθυστερήσουμε την κοινωνική επέκταση στην τεχνολογία»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε ότι «Πάντα υπήρχαν fake news, ίσως και πριν την εφεύρεση της τυπογραφίας. Καθυστερήσαμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα κυρίως το 2011, 2012, 2013 και 2014.Κυρίως μέσα στην αναμπουμπουλα της κρίσης και ο κόσμος ήταν εύκολο να πιστέψει διάφορα τέρατα. Πλέον, έχει εξισορροπηθεί η κατάσταση.

«Η ΕΕ έχει αρχίσει να αποκτά τη βραδύτητα των εγχώριων γραφειοκρατιών. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές για τις ψευδείς ειδήσεις και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να αντιπαρατεθεί με του κολοσσούς που κατέχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Πιστεύω ότι οι κανόνες που υπάρχουν για τον τύπο την τηλεόραση, πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθούν και στο ίντερνετ. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι αυστηρές ακόμη κι αν πρέπει να καθυστερήσουμε την κοινωνική επέκταση στην τεχνολογία».

Τέλος, αναφέρθηκε στην παιδεία, ζητώντας να αφαιρεθούν όλες άχρηστες πληροφορίες από το σχολείο. «Πρέπει να προστεθούν μαθήματα για την τεχνολογία, και μιλάω ειδικά για το δημοτικό», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:02