search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:51
MENU CLOSE

Εφιαλτική πρόβλεψη του Economist: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών χάνεται

03.05.2018 13:53
Εφιαλτική πρόβλεψη του Economist: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών χάνεται - Media
 
Αρχίστε να ανησυχείτε: με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφει ο Economist την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως στον χώρο των πυρηνικών εξοπλισμών, καταρρίπτοντας την αισιοδοξία που προκάλεσε η απόφαση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές.
 
Σε άρθρο του γνωστού περιοδικού αναφέρεται ότι σταδιακά ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών αρχίζει να καταρρέει παγκοσμίως. Στις 12 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με το Ισραήλ να πιέζει για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
 
Παράλληλα, σε τρία χρόνια από σήμερα λήγει η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα όρια των πυρηνικών οπλοστασίων τους, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια υπάρχει κίνδυνος οι πυρηνικοί εξοπλισμοί να γίνουν ανεξέλεγκτοι.
 
Όπως σημειώνει ο Economist, μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, οι ηγέτες του κόσμου προσπάθησαν να βάλουν φραγμούς στον πυρηνικό εφιάλτη. Οι διάδοχοί τους, ωστόσο, δεν έδειξαν την ίδια εγρήγορση, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος του «ατυχήματος» και του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα.
 
Την ίδια στιγμή, τονίζει το περιοδικό, όσοι υποσκάπτουν τη συμφωνία με το Ιράν ουσιαστικά το απελευθερώνουν να επιταχύνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ενώ η συμφωνία μπλοκάρει μια τέτοια προοπτική για τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ και το Ιράν φαίνεται ότι τηρεί τη συμφωνία, παρά τα όσα λέει ο Νετανιάχου και παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει απολαύσει τα οικονομικά προνόμια που η συμφωνία περιλαμβάνει.
 
Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει κι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, να ξεσκονίσουν τα πυρηνικά τους σχέδια, ενώ αν ο Τραμπ και ο Πούτιν δεν ανανεώσουν τάχιστα την συμφωνία START που προβλέπει ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να διαθέτουν από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές η καθεμιά, η λήξη της το 2021 θα σημάνει το τέλος κάθε εξοπλιστικού ελέγχου στις δύο υπερδυνάμεις.
 
Και μέσα σε όλα αυτά, τα αντιβαλλιστικά προγράμματα που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει η Ρωσία, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τραμπ για υπερίσχυση των ΗΠΑ, μοιάζει να οδηγεί σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Προσθέτοντας στα παραπάνω και το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων για την καταστροφή του πυρηνικού αρχηγείου του αντιπάλου δημιουργεί ένα ακόμα πιο ασταθές περιβάλλον.
 
Ο Economist τονίζει ότι για την επαναφορά της ισορροπίας χρειάζεται ανανέωση όλων των συνθηκών περιορισμού των πυρηνικών οπλοστασίων, ενίσχυση της συμφωνίας με το Ιράν και καλοπροαίρετες διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους τους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν…
 
Πληροφορίες: Economist
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35