search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Τσίπρας στη Λέσβο: «Δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες και ανθρώπους της νύχτας, αλλά τους ανθρώπους του μόχθου»

03.05.2018 17:55
Τσίπρας στη Λέσβο: «Δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες και ανθρώπους της νύχτας, αλλά τους ανθρώπους του μόχθου» - Media

 

Την παραδοχή της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί και ειδικά στη Μόρια, εξαιτίας του προσφυγικού έκανε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λέσβο.  Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα όπως η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στη Μόρια άμεσα καθώς και αποζημιώσεις για τους κατοίκους της αλλά και για τους κατοίκους του χωριού Χαλκειός στη Χίο, ενώ αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου (φθηνότερες μεταφορές για κατοίκους και εμπορεύματα) στην οποία ανέφερε πως θα ενταχθούν και τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις ενόψει της επίσκεψής του στο νησί. Κάποιοι, είπε, επεδίωξαν να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη δημιουργώντας κλίμα έντασης και τρομοκρατίας. «Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες». Πρόσθεσε.  «Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη.  Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε».

Μάλιστα εγκάλεσε τους παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως την περιφερειάρχη για τη μη παρουσία τους στο συνέδριο έστω και για να διατυπώσουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση. «Ακόμη και αυτούς που αποφάσισαν σήμερα να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστ». Όμως, ξέρετε, ποια είναι η διαφορά αλλά και η πεμπτουσία της συμμετοχής και του διαλόγου από την άγονη και στείρα διαμαρτυρία; Αν ήταν εδώ θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός καταλογίζοντας στους επικριτές του ότι δεν έχουν προτάσεις αλλά θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Επίθεση σε ΝΔ και… “ανθρώπους της νύχτας”

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πέρασε στην κεντρική πολιτική σκηνή επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι αρνείται όπως είπε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα περί της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο  σε αντίθεση με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ που ήταν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα.

Διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της οικονομίας και ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε « μια σκιαμαχία χαρακωμάτων».  Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τη ΝΔ και τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη σημείωσε πως στην προσπάθειά της η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως συμμάχους της τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. «Σύμμαχό μας σε αυτή τη προσπάθεια δε θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες,  ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, δε θελήσαμε συμμάχους σ αυτή την προσπάθεια διαπλεκόμενους εκδότες  ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες» είπε με νόημα.

Αναφορικά με τους βασικούς άξονες των τοπικών ζητημάτων, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το προσφυγικό με κάποιες στοιχειώδεις εξαγγελίες, όπως προαναφέρθηκε, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου . Διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του προσφυγικού στα νησιά, δε θα ανεχθεί όμως την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής.

Αποχετευτικό στη Μόρια, αποζημιώσεις στους κατοίκους

Πέρα από τα προς ρύθμιση ζητήματα του ασύλου σημείωσε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα, «εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα.  Όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό της Μόριας. Και ακόμα, άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο».

Ρήτρα νησιωτικότητας

Ως ένα από τα βασικά αναπτυξιακά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημα΄των των κατοίκων των νησιωτών ανέφερε τη μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι

– Εξετάζεται η εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, που θα αφορά κάθε σχέδιο νόμου το οποίο θεσμοθετεί νησιωτικές πολιτικές.

– Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Σχεδίου ΠΔ για την “Οργάνωση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”.

– Σχεδιάζεται νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Μεταφορικό ισοδύναμο και για καύσιμα

Ειδικά σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως:

– Δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική. Στο σημείο αυτό μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση προς τη ΝΔ λέγοντας πως τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκε η σημερινή κυβέρνηση αλλά βρήκε δεσμεύσεις από το περιβόητο μέηλ χαρδούβελη και «κάποιοι που μας κουνάνε το δάχτυλο έλεγαν τον Ιούλιο του 15 “ναι και πάλι ναι”». Εμείς τις υλοποιούμε, είπε ,σφίγγοντας τα δόντια με μόνο στόχο να βγούμε από το μνημόνιο και να μπορούμε αυτόνομα να χαράσσουμε οικονομική πολιτική.

– Θα εξεταστεί ή ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:03